Östersunds sjukhus anmäls till AMV: ”Missförhållandena gäller all slutenvård”

Vården är satt på svältkur i Östersund (Foto: Bicanski / Pixnio).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Situationen vid Östersunds sjukhus har varit pressad allt sedan arbetstidsavtalet ändrades för ett år sedan. För en del avdelningar, bland annat kirurgin, innebar det längre arbetstid men mindre betalt. Det är inte underligt att personalen slutar. 

Fram till den 15 september ifjol hade hela 27 sjuksköterskor slutat. Samtidigt visar en enkät att 64 procent överväger att sluta. Efter sportlovet kommer antalet vårdplatser att minska ytterligare. 
Huvudskyddsombudet för Region Jämtland Härjedalen, Tony Lötebo Lubell, har anmält arbetsförhållandena till Arbetsmiljöverket (AMV). Till Offensiv säger han att:
– Förhållandena inte är isolerade till kirurgen, utan gäller all slutenvård. Kirurgen lade fram en för några veckor sedan, men skyddsombuden var inte nöjda med de föreslagna åtgärderna, varken på kort eller medellång sikt, därav anmälan till Arbetsmiljöverket. 
Det Tony vill ha från regionen är att personalen får bra förutsättningar att göra ett bra jobb. Efter det senaste årets åderlåtning av personal måste regionen se till att locka till sig ny personal. 

Befolkningen i Jämtland behöver en stabil personalsituation vid sjukhuset för att kunna känna sig trygg. Det är dags för regionledningen att lyssna på personalen, inte bara ta för givet att allt går bra som regionrådet Eva Hellstrand (C) yttrade sig i lokaltidningen LT den 13 februari där hon sa att vården fungerar när den behövs och att vårdprofessionen är pålitlig. 
Tony uttalade i LT den 9 februari: ”Har du ett arbetsmiljöproblem har du också en patientsäkerhetsrisk”.
Nu har vi ett allvarligt arbetsmiljöproblem, då har vi också en allvarlig patientsäkerhetsrisk. Det är dags att lyssna på personalen. De är experterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!