Östersunds vårdpersonal offras på nedskärningarnas altare

Eva Hellstrand (C) låter vårdpersonalen gå på knäna. De anställda börjar få nog (Foto: Lena Manneby).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Arbetssituationen på Östersunds sjukhus har återigen hamnat i rampljuset. Den här omgången började den 4 februari när tidningarna publicerade en debattartikel av Stefan Sandman, ledningssköterska på akuten. 

Rubriken på artikeln var: ”Håller Hellstrand sitt löfte?”, som hänvisar till regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C). Löftet som utfärdades i höstas var att akutpersonalen skulle jobba två helger av fem istället för varannan helg. Löftet skulle uppfyllas under 2021 på ospecificerat datum. Eva Hellstrand svarar att de har gett uppdrag och resurser, men i dagsläget kan man inte säga när. Frågan bollas nu mellan olika personer i sjukhusledningen. 
För knappt ett år sedan ändrades arbetstidsavtalen vid sjukhuset så att alla skulle omfattas av samma avtal. Tidigare hade vissa avdelningar egna avtal som bland annat gav personalen vid kirurgen mer tid till återhämtning mellan arbetspassen samt bättre OB-ersättning. De förväntades nu arbeta mer för lägre lön. 
Sedan det nya avtalet infördes har antalet sjuk- och undersköterskor som sagt upp sig ökat. Nu råder akut personalbrist på intensiven, akuten, kirurgen och nu senast på ortopeden. Behovet av inhyrd personal ökar.

De första att reagera var personalen på kirurgen. För knappt ett år sedan gick de ut i protester. Sedan dess har läget förvärrats vid intensiven och akuten. På båda avdelningarna har man för första gången på flera år tvingats hyra in stafettsköterskor. 
På ortopeden kommer personalen nu att få arbeta två helger av fyra samtidigt som antalet vårdplatser minskar från 28 till 21 från och med vecka 9 – när turisttrycket i fjällen är som störst och flest frakturskador sker.
De anställda har fått nog. Huvudskyddsombudet Tony Lötebo Lubell kräver akuta åtgärder inom två veckor, annars kopplas Arbetsmiljöverket in. Han säger att problemet är enkelt att beskriva: För många patienter och för få anställda. Lösningen blir då enligt honom fler anställda eller färre patienter. 
Eva Hellstrand säger sig inte vara orolig för att länsbor och turister ska få rätt vård i tid. Hon säger i Länstidningen Östersund den 13 februari att ”Vården fungerar när den behövs, det känner jag mig trygg med. Vårdprofessionen är pålitlig, som medborgare kan man känna sig trygg.” Hon lastar alltså över ansvaret på personalen. 

Regionens blågröna styre trodde man kunde ”sanera ekonomin” genom att försämra för de anställda. Det är en taktik som slagit tillbaka. Nu urgröps finanserna genom att man tvingas ta in stafettpersonal.
Jämtland är en till ytan stor, men befolkningsmässigt liten region. Dessutom är medelinkomsten i regionen lägre än genomsnittet i landet. Ute i de små byarna bor många äldre personer som har ett större behov av sjukvård än yngre. Avstånden är långa. En del byar har tjugo mil till sjukhuset i Östersund. Det betyder långa och kostsamma sjukresor. 
Nu försöker regionledningen trolla med knäna. Det brukar inte gå och det går nog inte i det här fallet heller.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!