Otto Grimlunds kamphistoria

0000-00-00 00:00:00


Otto Grimlund var en kämpande kommunist och pionjär för den svenska bostadskampen.

Otto Grimlund var ledande inom såväl den svenska som den internationella hyresgäströrelsen. Trots att han var Hyresgästföreningens förbundsordförande i 12 år är han ännu en relativt okänd man inom rörelsen. Vem var då denna färgstarka ledare?

Otto Grimlund arbetade som journalist åren 1911–1917. Samma år som han inledde sitt arbete som journalist anslöt han sig till den socialdemokratiska ungdomsrörelsen och blev snabbt en del av deras vänsterflygel. Efter fem år valdes han 1916 till distriktsordförande för Malmös socialdemokratiska ungdom. Inom socialdemokratin rasade vid tidpunkten debatterna mellan högern och vänstern inom partiet, skiljaktigheter som slutligen ledde till partiets splittring och bildandet av Socialdemokratiska vänsterpartiet.
Den 12 april 1917 rasade kriget i Europa sedan tre år tillbaka och Otto Grimlund sändes till Trelleborg för att eskortera den ryska revolutionären Lenin genom Sverige. Två månader tidigare hade det krigs­trötta folket i Ryssland rest sig i massiva revolutionära stämningar och störtat tsaren.

På den socialdemokratiska partikongressen samma månad hade partiet splittrats. Vänstern, med bland annat de radikala socialisterna Fredrik Ström, Zeth ”Zäta” Höglund och Karl Kilbom, utmanade partiledningen och vann stöd bland de unga. Otto Grimlund, som ledde Malmös socialdemokratiska ungdom, delade deras hållning, men talade emot en partisplittring. Vänsterns ledning gav honom dock förtroendet att möta Lenin när han efter exil i Schweiz kom till Sverige med färja från Tyskland och detta trots att han formellt inte hade anslutit sig till dem ännu. Otto Grimlund var då 23 år gammal.
I Trelleborg mötte Grimlund upp Lenin och andra representanter från bolsjevikerna som redan fanns på plats. Han såg till att Lenin och de trettio personerna i hans sällskap kom med tåget till Malmö och sedan vidare till Stockholm.
På tåget satt han i samma kupé som Lenin som kom att stanna nio timmar i Stockholm innan han åkte vidare till Haparanda och sedan till den ryska revolutionen och historiens centrum.

Efter mötet med Lenin blev Otto Grimlund kommunist. När revolutionen i Ryssland sedan segrade i oktober samma år och arbetarklassen grep makten för första gången i världshistorien befann sig Otto Grimlund på plats. Hans hustru Olga kom även hon från en socialistiskt aktiv familj – en av hennes bröder var bland de häktade efter att ungsocialisten Anton Nilsson hade sprängt strejkbrytarbåten Amalthea i Malmö.
Efter att ha återvänt från den ryska revolutionen i februari 1918 valdes Grimlund in i Socialdemokratiska Vänsterpartiets ledning.
På Lenins och Trotskijs initiativ bildades den tredje internationalen, Kommunistiska internationalen, Komintern, år 1919. Som internationalist och kommunist var det självklart för Otto Grimlund att engagemanget skulle ha världen som arbetsfält. Han var också den som representerade Sverige vid Kominterns grundande (övriga delegater från Sverige var Fredrik Ström, Zeth Höglund, Kata Dalström och Karl Kilbom).
Två år senare bytte det Socialdemokratiska Vänsterpartiet namn till Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Förslaget till namnbyte kom från Otto Grimlund.

Grimlund utsågs till Sovjetunionens kurir och fraktade bolsjevikernas material och pengar under inbördeskriget med risk för sitt eget liv.
Resorna genom Finland var farliga efter att kontrarevolutionen hade segrat. Bolsjevikerna hade gett frihet åt Finland, men friheten blev dock kortvarig då den finska borgarklassen med stöd från de härskande klasserna i bland annat Sverige och Tyskland dränkte den i blod.
År 1919 arresterades Grimlund i Helsingfors, men släpptes efter att de vita kontrarevolutionära styrkorna beslagtog det material han hade fört med sig. Grimlund, som var ansvarig utgivare för Folkets Dagblad Politiken, beskrev senare den finske generalen Mannerheim och de vita styrkorna som slaktare, vilket han åtalades för och dömdes till sex månaders fängelse.
Den 12 april 1923 började han engagera sig i boendefrågor och gick med i Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen hade bildats av SKF-arbetare under revolutionsåret 1917 i Göteborg. Otto var genom sitt politiska arbete vältalig och en bra organisatör och bara ett år senare valdes han 31 år gammal till ordförande för det nu nystartade riksförbundet. Då hade han redan, tillsammans med arkitekten Sven Wallander, startat HSB. Otto Grimlund ingick i HSB Stockholms första styrelse och var dess sekreterare i tio år mellan 1925 och 1935 och skrev ett flertal pamfletter om bostadsfrågan.

Det var på initiativ av kommunisterna som landets hyresgästföreningar hade beslutat att bilda en riksorganisation och gå samman. På Kominterns tredje kongress hade frågan om enhetsfronten lanserats: En taktik för att upprätta en kampenhet mellan kommunistiska, socialdemokratiska och syndikalistiska arbetare – ett försök till gemensam handling med utgångspunkt i masskampen.
Bildandet av Hyresgästföreningen föll inom ramen för detta och kommunisterna ville göra Hyresgästföreningarna till kamp­organisationer och kämpade för att vinna stöd för partiets inflytande inom rörelsen. Det pågick en ständig ideologisk debatt inom Hyresgästföreningen mellan kommunister, socialdemokrater och syndikalister om vilken väg rörelsen skulle ta.
Även Komintern följde vad som hände inom den svenska folk- och arbetarrörelsen, vilket inte var konstigt eftersom socialisters uppgift handlar om att vinna stöd för idéer att förändra samhället.
Mellan åren 1918–25 var Otto Grimlund en del av kommunistpartiets partiledning och arbetade under många år för Komintern i Moskva. Han lämnade dock Sovjetunionen efter stalinismens framväxt. Grimlund hörde till dem som fördömde den byråkratiska diktaturens framväxt efter Lenins död. I Sverige stod dock Kommunistpartiet på Stalinbyråkratins och diktaturens sida och Otto lämnade därmed partiet.
Han anslöt sig sedan år 1930 på nytt till Socialdemokraterna som ännu var ett arbetarparti, men benämnde sig fortfarande som kommunist.

Bakom varje rörelse och politisk organisation finns en historia om vad som har skett. Varje historia har också flera nyanser. Inom Hyresgästföreningen blev den reformistiska socialdemokratiska linjen den mest dominerande och historien är skriven av dess segrare. Historien om Otto Grimlund och hans roll i skapandet av en stridbar hyresgäströrelse tonades därmed ned på grund av hans revolutionära ideal.
Rörelsens historia är dock viktigt att känna till för att ta oss framåt och möjliggöra de politiska förändringar vi strävar efter i kampen för en bättre framtid för oss alla. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!