Över 100 dödsdomar i militärens Egypten

2015-05-21 14:32:21
Över hundra personer, däribland förre presidenten Mohamed Mursi (Muslimska brödraskapet, MB), dömdes till döden i helgen på grund av en påstådd massfritagning av fänglsade år 2011. Sexton andra dömdes till döden för spionage och kollaborering med Iran och Hamas.

Under söndagen uppgav de egyptiska myndigheterna att sex islamister från den IS-affilierade gruppen Ansar Beit al-Maqdis har avrättats på grund av att de har anklagats för att ha dödat egyptiska soldater. Militärregimen, med president Abdel Fattah al-Sisi i täten, slår mot alla håll för att försöka bibehålla kontrollen över landet.
Egypten har hittills undvikit att hamna i storskaliga sekteristiska konflikter och det har tillfälligt underlättat för militären att behålla kontrollen. Enligt al-Sisi är det antingen han och militären som styr eller så blir det kaos och sekteristiska konflikter.

När militären tog makten i juli 2013 var det inte främst för att man stod i direkt konflikt med MB, utan för att man fruktade massorna.  
Mursis regim mötte en massrörelse som var större än den som fällde Mubarak år 2011. Att arbetarna och de  fattiga  på nytt gick ut i kamp två år efter Mubaraks fall hade kunnat fördjupa den politiska medvetenhet som formades under åt 2011 och utgöra ett ännu större hot än vad MB utgjorde. Därför kuppades rörelsen år 2013 av militären.
Reprsessionen som MB nu möter är ett led i militärens förberedelse för att slå mot nya arbetarformationer, protester och strejker.
Avgörande för framtiden är att fattiga och arbetarna kan bygga ett parti som kan vinna över större delen av soldaterna och slå tillbaka kontrarevolutionens krafter, genom att försvara arbetarklassens intressen.
Under revolutionen 2011 bildades många nya fackföreningar och deras gräsrötter skulle kunna utgöra en bas i bygget av ett nytt arbetarparti. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!