På samma nivå som Tjernobyl

2011-04-13 14:08:09
Japan har uppgraderat kärnkraftsolyckan i Fuku- shima till en sjua, den högs­ta nivån på den internationella skalan.

Knappt hade den tysta minuten för jordbävningens, tsunamins och kärnkraftshaveriets offer runnit ut förrän Japan åter skakades av nya jordskalv.
Måndagens sorg- och hyllningsmanifestation för katastrofens offer (hittills 13 000 döda och 15 000 saknade) blev också en påminnelse om att faran för en upptrappning av krisen är högst påtaglig. Da­gen efteråt uppgraderade den japanska kärnkraftsmyndigheten haveriet till sju, den högsta nivån på den internationella skalan.
Samma nivå sattes vid haveriet i Tjernobyl 1986, då hela reaktorhärden exploderade.
En talesperson för Tepco, bolaget som driver Fukushima, sa enligt New York Times i tisdags att man inte kan utesluta att de slutgiltiga nivåerna av radioaktivt utsläpp kommer att hamna på Tjernobyls utsläppsnivåer eller till och med högre.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!