Papperslösas kamp fortsätter

2007-10-31 13:48:24
Regeringens förslag om arbetskraftsinvandring kommer att göra lika lite för papperslösa som EU:s Blue Card. Att LO närmar sig de papperslösa kan, liksom Uppdrag gransknings avslöjanden om snabbmatskedjornas svarta städare, rikta viktig uppmärksamhet mot de slavliknande villkor som gäller för många av dem som arbetar i Sverige.
De papperslösas kamp för sina rättigheter går vidare.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i förra veckan att snabbmatsrestaurangerna McDonald’s, Max och Burger King använder svart städarbetskraft. Helt utan kontrakt och för en månadslön på mellan 4 000 och 7 000 kronor jobbar städare sju nätter i veckan. Billig städning har systematiskt använts för att pressa kostnaderna.
Städbolagen har framförallt utnyttjat utländska gäststudenter i stort behov av extra inkomster, men deras situation delas av de tiotusentals papperslösa som finns i Sverige.

Arbetskraftsinvandring

Regeringens förslag om ett arbetstillstånd, som ska göra det lättare för utländska medborgare att arbeta i Sverige, har säkert skapat förhoppningar hos en del av de papperslösa – men som Offensiv skrev den 6 september, kommer förslaget inte att göra någonting för de papperslösa som redan finns i Sverige och som bidrar till ekonomin och tillväxten med sitt knappt betalda arbete. De skulle bara gynnas om förslaget kombinerades med en amnesti för gömda.
Nu har den moderate riksdagsledamoten Ulrika Karlsson skrivit en motion som vill att arbetstillståndet ska införas tillsammans med en regularisering av papperslösa, men Papperslösas ordförande, Yacine Armani, har inga förhoppningar om något sådant:
– Ulrika Karlsson har engagerat sig väldigt mycket känslomässigt och argumenterat för vår rätt till sjukvård och skola. Men jag är tveksam till om det kommer att leda någonstans, eftersom till exempel folkpartiet och centern är emot.
Desto större hopp sätter han till LO. Papperslösa har hittills bara fått facklig hjälp av SAC, men har under en längre tid fört samtal med LO. Med nuvarande regler kan inte papperslösa bli medlemmar, enligt LO.

Samarbete med LO?

– Tanken är dock att vi ska hjälpa dem att få ut lön och ett skadestånd, säger Erland Olausson i LO-tidningen. Han vill också ge straffrihet åt papperslösa anställda, men straffa kriminella arbetsgivare hårdare.
Frågan är hur mycket de papperslösa själva skulle ha att vinna på ett sådant förslag. De är beroende av att ha ett arbete och har mycket svårt att få vita jobb.
Yacine Asmani säger att papperslösa fått större löften än så:
– Frågan om att ändra LO:s regler så att vi kan bli medlemmar kommer att behandlas i kongressen i juli.
SAC har visat att det går att bedriva facklig kamp för papperslösa. Med hjälp av blockader och offentliga uthängningar av arbetsgivare, har de hjälpt papperslösa att få ut sina löner och sina villkor förbättrade.
Yacine Asmani menar dock att papperslösa har allt att vinna på medlemskap också i andra fack. Han tror att det skulle skapa nya kontaktytor med personalgrupper som sjuksköterskor och lärare i kampen för tillgången till sjukvård och skola.

”Vi ger inte upp”

Men än så länge är LO:s löften bara utfästelser. Ett samarbete som redan genererat konkreta resultat för papperslösa är det med Septemberalliansen. Papperslösa gick med i nätverket som organiserade demonstrationen mot högerregeringen den 18 september.
– Många saker förändrades efter den 18 september. Vi har fått mycket mer uppmärksamhet i media, det är fler journalister som ringer, säger Yacine, och berättar att man också kommer att demonstrera tillsammans med Septemberalliansen den 21 november. Tills dess fortsätter man att demonstrera på Mynttorget varje onsdag klockan fem.
– Rörelsen för papperslösa kommer inte att ge upp. Vi kommer att fortsätta kämpa för vår rätt, avslutar Yacine.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!