Peab struntar i säkerheten

2015-04-22 14:44:00


Igenspikad utrymningsväg på bygget av Mall of Scandinavia.

Fyra skyddsstopp har utlysts bara under en vecka på det enorma bygget av Mall of Scandinavia, i anslutning till Friends Arena i Solna. Frustrationen över att huvudentreprenören Peab inte tar sitt arbetsmiljöansvar seriöst är stor bland de 900 som arbetar på bygget.

 

Måndagen den 13 april lade lokala skyddsombud det första skyddsstoppet för de 120 elektrikerna på bygget, på grund av allvarliga säkerhetsbrister kring utrymningsvägarna.

Under morgonen därefter gick de lokala skyddsombuden från Elektrikerförbundet och Byggnads på en uppföljande skyddsrond. Då upptäcktes bland annat att utrymningsvägar på andra delar av bygget som hade anmälts som blockerade fortfarande, efter över en vecka, inte hade åtgärdats.

Ytterligare ett omfattande skydds­stopp lades med krav på att utrymningsvägarna ska åtgärdas. Arbetet låg nere på sju utav de åtta block som bygget är indelat i.

 

– Vi upptäckte att det fanns blockerade och igenspikade nödutgångar med skyltar som ledde till återvändsgränder, samtidigt som det finns nödutgångar som inte gick att hitta på grund av dålig skyltning. Vi slog larm om detta. Att Peab inte anställer tillräckligt med personal med kompetens för att regelbundet sköta utrymningssystemet är en skandal på ett bygge med över 900 arbetare. Peab ville från början att vi skulle upphäva skyddsstoppet för att gå och fixa problemen själva, vilket vi vägrade eftersom vi bland annat inte kan något om nödutgångar, berättar en ung elektriker som jobbar på bygget.

 

När det är skyddsstopp får arbetet bara fortgå kring skyddsjobb på de delar av bygget där stoppet gäller. I de flesta fall är skyddsstopp orsakad av akuta livsfaror.

 

Det vittnas om att informationen om skyddsstoppet i förra veckan inte hade nått alla förrän först flera timmar efter att det började att gälla. En del valde att strunta i stoppet och arbeta vidare.

Det vittnas även om att Peabs byggarbetsmiljösamordnare för ut­förandet (BAS-U) gick ut med ett internmejl till samtliga Peabanställda som meddelade att stoppet var hävt under onsdagsmorgonen (den 15 april), trots att ingen ny skyddsrond hade gjorts. Det ledde till att flera grupper gick in och arbetade under tiden som skyddsstoppet fortfarande gällde. Om arbetare skulle ha varit tvungna att akut evakueras från bygget skulle otillräckliga utrymningsvägar ha riskerat att skörda liv.

 

– Det måste fixas ett system så att alla kan informeras om bygget måste utrymmas och vad som gäller, som på alla andra arbetsplatser. Fackföreningar och olika yrkesgrupper måste visa solidaritet för varandra och stödja åtgärder mot livsfaror på jobbet och för bättre arbetsmiljö, annars kommer vi inte långt, säger Félix Edberg LeBlanc, skyddsombud för Byggnads.

 

Efter att det omfattande skyddsstoppet upphävdes fortsatte ett annat att gälla på våning sju och åtta, där utrymningsvägarna inte var fullt åtgärdade.

 

Inte ens ett dygn hade gått efter att stoppet hade upphävts innan ytterligare ett skyddsstopp utlystes, det fjärde på en vecka. Ett lokalt skyddsombud för elektrikerna slog larm om nya faror vid bygget av gallerians biograf, omfattande nästan ett block och flera våningar.

 

I november var det också två skyddsstopp som var orsakat av brist på tillgängliga utrymningsvägar. Att inom ett halvår tvingas ta till sammanlagt sex skyddsstopp för att åtgärda samma problem visar att Peab inte prioriterar arbetsmiljön i sin jakt på vinst.

 

Under bygget av det nya Vattenfallskontoret, som ligger mittemot Mall of Scandinavia (även det i Peabs regi), dog dessutom en arbetare i fjol. Hur många fler ska behöva dö innan arbetsmiljön tas på allvar av byggherrarna i Peab?

 

Skyddsstoppen är viktiga eftersom de uppmärksammar livsfaror på arbetsplatser som måste åtgärdas, även om det innebär att arbetet måste läggas ner tills vidare. Många som jobbar inom byggbranschen ser sina jobb som tillfälliga och tror att man inte behöver gå med i facket, men om man dör på grund av en osäker arbetsmiljö är det inte tillfälligt.

 

Det behövs kollektiv kamp på arbetsplatsen för att höja medvetenheten kring arbetsmiljöfrågor och för att livsfarorna ska undanröjas. Det är fackliga frågor som måste tas kollektivt underifrån.

 

Nu är det en ny vecka på bygget och livsfarorna verkar åtminstone tillfälligt åtgärdade. Däremot finns fortfarande inget utrymningslarm på min arbetsplats, trots att Peabs egna dokument föreskriver att det ska finnas överallt.

 

Under ytan sjuder en stor frustration bland arbetare på bygget. Det handlar om dålig luft på grund av damm som kommer att drabba vår hälsa först om många år, lönedumpning, otrygga anställningar, underentreprenörer som utnyttjar svarta anställningar med mera. För att gallerian ska bli klar inför julhandeln ryktas det om att ytterligare flera tusen arbetare kan komma att tas in.

Kommer löner att dumpas? Kommer arbetsmiljön bli hållbar? Kommer någon att dö? Det är frågor som dagligen ställs på bygget och som inte skulle kosta Peab mycket att fixa. Men byggherrarna väljer att blunda så länge de tjänar på det. Det är upp till oss som jobbar på bygget, andra fackliga organisationer och socialister att organisera motståndet och kämpa för trygga jobb. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!