Peru: Masskampen avsatte kuppresident

”Merino är inte min president” (Foto: Samantha Hare / Flickr CC).

av Emily Culver, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) // Artikel i Offensiv

Efter flera dagar av massprotester tvingades högerns kuppresident Manuel Merino att avgå. 

Den 10 november avsatte den högerkontrollerade kongressen president Martín Vizcarra och utsåg Manuel Merino till interimspresident fram till valet nästa år. Det blev startskotten på stora protester runt om i Peru.
Polisbrutaliteten mot protesterande var extrem. Polisen använde tårgas och gummikulor för att förhindra stora grupper av protesterande från att närma sig de byggnader som inhyser kongressen. Men polisvåldet kunde inte stoppa protesternas spridning.

Den 14 november, under en av de största protesterna i Peru på årtionden, stängde de lokala myndigheterna i huvudstaden Lima av gatubelysningen i centrum, vilket orsakade kaos och förvirring bland de protesterande. 
Våldet som initierades av polisen orsakade två unga protesterandes tragiska dödsfall och att dussintals fler skadades. Grupperna av protesterande har till stor del bildats spontant och den nya generationen av protesterande inspireras av upproren runt om i Latinamerika. 
Särskilt protesterna i grannlandet Chile förra året, som resulterade i avskaffandet av Pinochetkonstitutionen, har utgjort exempel.

Den 15 tvingades Manuel Merino att avgå och dagen efter utsågs Francisco Sagasti till ny interimpresident. Han blev därmed landets tredje president på en vecka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!