
På DN Debatt i förra veckan meddelade Piratpartiet (PP) att de ämnar ställa upp i 2010 års kommunal- och landstingsval. I kommunerna handlar de största frågorna om vård, skola och omsorg, områden som PP vägrar att ta ställning i och lovar att ”sälja ut sina röster i” till högstbjudande.
Så vilken färg döljer sig under piratflaggans lila? Vid en snabb genomlysning av Piratpartiets topp kan man konstatera att partiordförande Rick Falkvinge samt EU-parlamentarikern Christer Engström har ett förflutet inom Moderaterna respektive Folkpartiet. I en intervju för tidskriften Fokus den 5 juni berättar Rick Falkvinge om varför han gick ur Moderaterna. Partiet stod inte tillräckligt långt åt höger, sa han, de var för ”mjäkigt socialliberala”. Själv kallar han sig ”ultrakapitalist”.
Samtidigt påstår Falkvinge att PP inte är ett högerparti. Istället hävdar han, som många gånger tidigare, att vänster/höger-skalan är förlegad. Idag är frågan om medborgarnas rättigheter den viktigaste, menar han och fortsätter:
– Viktigare än vård, skola, omsorg, kärnkraft, försvarspolitik och skit som de har pratat om i 40 år.
Rick Falkvinge kommer även att anställas som EU-parlamentarikern Christer Engströms assistent i Sverige. Falkvinge citeras i Aftonbladet:
– Det är ett sätt att lösa min personliga försörjning. Rent formellt skulle det heta att jag är assistent, men det jag skulle göra är att leda partiet.
När storleken på Rick Falkvinges lön skulle bestämmas gjorde partiledaren tydligt att han inte tolererade mindre än 45 000 i månaden, annars skulle han hoppa av. När många i partistyrelsen röstade emot använde Falkvinge sin utslagsröst för att avgöra frågan.
I den efterföljande debatten på PP:s hemsida har medlemmarna beskrivit partiets agerande som ”vedervärdigt” och menat att partiet är toppstyrt. Förutom Rick Falkvinge kommer Christer Engström att anställa Henrik Andersson, ordförande för den nylibera Frihetsfronten – en ultraliberal politisk organisation som bedrivit krig mot offentlig välfärd.
Även i EU-parlamentet är PP:s inställning att alla frågor om till exempel vård, skola, omsorg, kärnkraft och försvarspolitik som inte har med deras snäva integritetsfrågor att göra ska säljas till högstbjudande. Så agerar de ”ultrakapitalister” i partiets ledning, som tycker att vård och skola är ”skit som de har pratat om i 40 år”, som bestämmer partiets inriktning.
Robert Jansson