Plusjobb hotade

2007-02-28 13:41:55
Av de totalt 20 000 tänkta plusjobben hann 16 000 tillsättas innan högeralliansen blåste av plusjobbsanställningarna i oktober förra året. Nu står plusjobben hotade efter att regeringen beslutat att ta bort 600 miljoner kronor för merkostnadsersättning för dessa jobb.

Merkostnadsersättningen som dras in från den 15 mars handlar just om de ”merkostnader” som finns kring plusjobbarna, exempelvis handledning, arbetsmaterial och kompetensutveckling. Detta innebär miljonsmällar för kommunerna. I Pajala har redan alla de 90 plusjobbarna varslats om uppsägning.
Kommunerna kommer fortfarande att få ersättning för lönekostnaderna, men det blir ändå stora extrautgifter för kommunerna som fortfarande måste finansiera dessa merkostnader.
En liten kommun som exempelvis Pajala får en extrautgift på 4,7 miljoner kronor. I desperation över att få behålla jobbet har arbetare sagt sig kunna gå ner i lön för att jobba kvar. Vilket däremot facket sagt nej till, alla ska jobba under avtalsenliga löner.

Riktiga jobb

Rättvisepartiet Socialisterna försvarar de anställdas rätt till att behålla sina jobb, men pekar samtidigt på behovet av riktiga jobb med rätt till a-kassa, jobb som omfattas av Las (lagen om anställningsskydd) och jobb med rätten till en lön att leva på, ingen ska tjäna under 18 000 kronor per månad.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!