Polarbröds bageribrand: ovisshet för anställda

Arbetarna måste få garantier om att det inte blir några inkomstbortfall, något facken bör ta strid för (Foto: Polarbröd AB)

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Polarbröds bageri i Älvsbyn brann i förra veckan ner. Ingen person omkom eller skadades, men nu utreds frågan som arbetsmiljöbrott och 245 anställda väntar på besked om framtiden. En tragedi för en liten kommun, men företaget ger redan löften om återuppbyggnad. Statsministern och arbetsmarknadsministern besökte även Älvsbyn i början på veckan, men med tunna besked.
Under onsdagen den 2 september kom också beskedet att Polarbröd varslar samtliga kollektivanställda i Älvsbyn, totalt 131 stycken.

Det var natten till den 24 augusti som branden startade i Polarbröds bageri i Älvsbyn. Polarbröd är landets tredje största brödproducent och bageriet i Älvsbyn stod för tre fjärdedelar av produktionen. För en liten kommun som Älvsbyn med ungefär 8 100 invånare var bageriet en av de största arbetsplatserna. Det har jämförts att de 245 arbetare som berördes skulle motsvara att 32 000 personer plötsligt stod utan jobb i Stockholm. 
Polarbröd har meddelat att alla vikarier får gå och nu inleds förhandlingar med facket om de som har fast anställning.

Förutom tragedin som nu är ett faktum för de anställda och bygden medförde branden en enorm fara för allmänheten. Alla på bageriet lyckades utrymma, men branden var svårsläckt och det som startade i en produktionskedja fick slutligen hela fabriken att brinna ner. 
Vägar, skolor och förskolor stängdes av och krisinformation gick ut till allmänheten i Älvsbyn eftersom det fanns risk för gasutsläpp. Bageriet använde ammoniak till kylsystemet, som förvarades i närheten av branden, vilket kunde ha lett till giftiga utsläpp. Släckningsarbetet pågick under större delen av veckan.

Polarbröd är ett stort företag med moderbolaget Polarbrödsgruppen och två dotterkoncerner som tillsammans har tolv dotterbolag. Karin Bodin, som är koncern-vd, har uttalat tankar i media på att bageriet ska återuppbyggas i Älvsbyn, vilket även meddelas på Polarbröds hemsida.
Kommunalrådet Tomas Egmark (S) såg förtvivlat på situationen och har uttalat sig om att regeringen borde gå in med stödpaket för kommunen.

I måndags besökte statsminister Stefan Löfven Älvsbyn tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Såväl Löfven som Nordmark lovade stöd från regeringen, men hur eller vad kom aldrig fram. Nordmark talade om insatser från Arbetsförmedlingen eller utbildningsföretag, och fredagen den 28 augusti hölls ett möte mellan Regionen, landshövdingen, Arbetsförmedlingen och Polarbröd.
Enligt NSD pressades även statsministern att ge svar på frågan om tillståndet för återetablering av Lavergruvan i Älvsbyn, en fråga som har legat på regeringens bord i snart fyra år. Löfven ville inte ge några svar på frågan, men det finns en risk att trycket ökar på regeringen att tillåta öppnandet av gruvan i och med den näringslivskris som Älvsbyn nu befinner sig i.
Branden utreds nu som arbetsmiljöbrott med framkallande av fara för annan. Ärendet ligger hos åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Dock kommer en utredning av platsen vara svår enligt åklagaren då hela fabriken har brunnit ner till grunden. 

Regeringen har flera gånger uttalat att ”hela landet ska leva”, men ger inga löften när en orts största arbetsplats plötsligt längre inte finns, och ovissheten om vad som ska hända för de anställda och deras familjer växer.
Blott en bråkdel av alla de miljarder som banker och storföretag har fått under coronakrisen i stödpaket av regeringen – varav flera nu delar ut miljardtals kronor till aktieägare – skulle räcka för att säkerställa att de anställda garanteras en inkomst under tiden som bageriet återuppbyggs. 
Att det ska återbyggas måste också garanteras, och bör vara ett ytterligare krav facken rustar till strid för, tillsammans med garantier för att det inte blir några inkomstbortfall för de anställda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!