Polen: Kampen mot abortförbudet har tagit ny fart

2018-01-24 16:30:31
Kvinnokampen mot totalt abortförbud i Polen har tagit fart igen. Den 17 januari var det demonstrationer i 50 städer.

Hösten 2016 strejkade och demonstrerade hundratusentals kvinnor vid flera tillfällen och lyckades tillfälligt stoppa ett total förbud av abort.
Attackerna på aborträtten går hand i hand med den högerkonservativa PiS-regeringens totalitära agenda av inksränkning av demokratiska rättigheter.
Att förstärka mannens makt i familjen och försvaga kvinnors ställning i samhället är ett sätt att splittra motståndet underifrån och binda upp kvinnor vid de konservativa idéerna att vanliga människor ska böja sig för makten, att det är kvinnan ensam som ska ta hand om barn och hem och inte göra mycket mer anspråk än så.

En av de som demonstrerade förra veckan är Alexandra som säger till nyhetskanalen Aljazeera:
– Fram till nyligen demonstrerade jag inte för sådana här saker. Men situationen har förändrats då den gammaldags synen på kvinnans roll i samhället vinner mark.
Det är den kristna extremorganisationen Ordo Iuris med förgreningar över världen, bland annat till Putin i Ryssland, som har drivit fram det totala abortförbudet som medborgarförslag.
Fram till 1993 var abort lagligt i Polen. Under 1950- och 60-talet åkte kvinnor från Sverige och gjorde abort i Polen. Med kapitalismens återinförande förbjöds abort utom i tre undandtag, vid våldtäkt, fara för kvinnans liv och om fostret är missbildat. Dessa undantag vill de extrema komma åt.
Förbudet kan ge kvinnor som genomför abort och läkare som bistår dem fem års fängelse. Redan har dagen efterpiller förbjudits och statliga subventioner till IVF-behandling tagits bort.
Nu gör de ett försök igen. I början av januari avslogs en motion från de liberala att legalisera abort (en del av de liberala ledamöterna röstade emot sitt eget förslag). Istället godkändes abortförbudsförslaget att gå vidare till beredning.

Men det möter alltså motstånd. Kacper Pluta från Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Polen berättar från protesterna:
– I några dussintals städer demonstrerade kvinnor under parollen ”Womens strike – deja vu”. Dessa demonstrationer varierade från några tusen deltagare i större städer till 30-50 deltagare i mindre städer. Enligt vår bedömning var demonstrationerna i storstäderna mer ungdomliga och fler studenter deltog, och i mindre städer mer medelålder och medelklass. Vi deltog i Krakow, Wroclaw, Gdansk och Sosnowiec.
– Politiskt gavs tyvärr inga eller mycket vaga förslag kring frågan om nästa steg i kampen. Det fanns några demoraliserande slogans om ”valvägen” och så vidare. Det är konstigt och nedslående, eftersom diskussionen om utsikterna till ytterligare kamp, ​​eskalering och struktur av rörelsen var huvudmotivet för konferensen i Krakow för en vecka sedan. Men det finns fortfarande en del energi bland de deltagande massorna. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!