Polisvåld utanför Irans ambassad

2018-09-18 15:08:45
Uppemot 400 personer demonstrerade den 11 februari utanför Irans ambassad i Stockholm. Talkörerna hagla­de mot den iranska regimen när många oppositionsgrupper från Iran hade samlats för en gemensam protest, exakt 31 år efter revolutionen 1979 som därefter kidnappades av mullorna.

Polisen hänvisade demonstranterna en rejäl bit ifrån ambassaden, vilket skapade frustration. Efter att demonstranterna försökt bryta sig igenom poliskedjan för att ta sig till ambassaden gick polisen hårt fram med pepparspray och batonger.
– Vi ropade att polisen inte skulle försvara terrorister samtidigt som demonstranterna pressade sig fram, berättar en av demonstranterna.
Polisen tvingades först backa 80-100 meter innan de skapade en ny mur med bilar och kravallutrustning. Polisen uppträdde därefter brutalt vid flera tillfällen och några blev så svårt skadade att de fick uppsöka sjukhusvård.

En demonstrant, som vill vara anonym, hör inte till dem som råkade värst ut, men visar upp blåmärken ef­ter flera batongslag och fick hjälp med att tvätta ögonen från peppar­sprej.
– Ändå var en del av poliserna riktigt vänliga. De sa att det var deras ansvar att skydda ambassaden, men att vi kunde ta en fika tillsammans efter­åt. Så var det inte i Teheran, säger han med glimten i ögat.
Uppemot hundra personer fick tas om hand av demonstranterna själva med snö och vatten och den första­hjälpenutrustning som fanns på plats, främst efter polisens rikliga användning av pepparsprej. Scener som påminner om dem som idag utspelar sig i Iran utspelade sig idag utanför ambassaden i Stockholm. Vare sig demonstrationerna i Iran eller runt om i världen kommer att tystas av statlig repression och våld.

Redan samma eftermiddag genomfördes det flera demonstrationer i Stockholm, med som mest 2 000-3 000 på Sergels torg och fortsatta demonstrationer även på kvällen mot regimens firande vid en moské i Järfälla. Även i andra städer genomfördes det protester, i Göteborg demonstrerade 1 000 personer.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!