Politiker låter hemlösa dö i Göteborg

2010-02-24 14:46:55
Fler hemlösa än tidigare år har dött på grund av den stränga vintern. Än så länge åtta personer, och kylan håller i sig.

– Fler har dött i år än tidigare, vilket vi reagerat på, säger Robert Johansson på Räddningsmissionen till Metro den 18 februari.
Hemlösheten och kylan ökar missbruket vilket också har en bidragande orsak till dödsoffren. Idag har vi några hundra hemlösa i Göteborg som spenderar natten i trappuppgångar och liknande. Men omkring 40 hemlösa sover utomhus varje natt. Då är det råa minus 10 graderna något som tär på kroppen och många tar droger för att klara sig.

Men Socialdemokraternas
kommunalråd med ansvar för sociala frågor, Dario A Espiga, tycks inte veta om den situation för stadens hemlösa som fältassistenter vittnar om och som vanliga göteborgare ser dagligen.
– Ingen har ringt mig och sagt att vi har en svår situation, säger Dario A Espiga arrogant till Metro.
Han meddelar att kommunen har kapacitet att ge alla tak över huvudet, men att det finns de som inte tar emot hjälp.

RS menar att bostad är en rättighet. Men i socialdemokratiskt styrda Göteborg är bostadsmarknaden för många svår att ta sig in på om man inte kan köpa en lägenhet eller köpa sig ett andrahandskontrakt. Sedan den kommunala bostadskön avskaffats kan värdarna välja och vraka, inte ens en anställning är en garanti för bostad.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!