”Politikerna har ljugit för oss från första stund”

2015-02-25 10:47:43
På förra veckans planeringsmöte den 18 februari för kampanjen Rädda Lakeside samlades ett tjugotal för att diskutera den fortsatta kampen för att stoppa kulturslakten i Haninge.

När Rättvisepartiet Socialisterna (RS) inför mötet gick igenom nämndprotokoll i jakt på beslut om uppsplittring och förflyttning av ungdomshuset Lakeside visade det sig att något sådant beslut inte har fattats. Dessutom hade kultur- och fritidsnämnden ett överskott på 1,5 miljoner kronor i slutet av år 2014, trots att nämndens ordförande Mehmet Cocksürer (MP) har hävdat att det skulle finnas ett underskott på 11 miljoner kronor. Detta går inte ihop.
– Beslutet verkar vara någonting som Mehmet Cocksürer och de övriga i kultur- och fritidsnämnden har drömt ihop. Något officiellt beslut finns inte, bara en allmän formulering i nämndens strategi och budget för år 2015, slog Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, fast på mötet.

– Kultur- och fritidsnämnden vill uppenbarligen inte representera kultur- och fritidslivet i Haninge. Politikerna har i frågan ljugit om allt: Att det inte finns pengar, att beslut är fattat och att de lyssnar på ungdomarna här. Kommunen gjorde ett överskott på hela 74 miljoner kronor förra året. Nog får vara nog. Nu behöver vi planera och organisera motståndet, sade Robert Bielecki (RS).
Ungdomarna och de verksamma på Lakeside har många bra idéer och förslag på vad som kan göras.
– Vi behöver ha en demonstration när nästa kultur- och fritidsnämndmöte är den 25 februari. Och vi behöver flygblad och affischer inför demonstrationen, sa Cassandra Bergström, aktiv i kampanjen Rädda Lakeside.
Vidare diskuterades det om att under mars månad ha flera kulturaktiviteter, som musikuppträdanden på Poseidons torg, kulturhelger på Lakeside och dansshower, med banderoller och flygbladsutdelning om kampanjen.

– Det är uppenbart att politikerna har ljugit för oss från första stund. Därför känns det skönt att vi tillsammans kan organisera ett motstånd mot dem och att vi kan knyta an till bland annat kampanjgruppen Rädda Haninges kulturpark, sade Linnea Björnberg, även hon aktiv i kampanjen Rädda Lakeside.
Demonstrationen kommer att äga rum onsdagen den 25 februari klockan 16.00 med start på Poseidons torg. Därifrån marscherar vi gemensamt till kommunhuset för att sätta press på politikerna i kultur- och fritidsnämnden som har möte där klockan 17.00. Kampen kommer att fortsätta. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!