Politikerna vill fortsätta spionera i USA:s tjänst

2013-12-16 11:49:25

foto: Paweł Zdziarski
Big Brother ser dig, bland annat tack vare FRA:s samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och den brittiska motsvarigheten GCQH.

Svenska FRA är en ”ledande partner” till USA:s underrättelsetjänst NSA. Det avslöjade Uppdrag Granskning för två veckor sedan. Men för höga militärer och ledande politiker är detta ”självklart”.

”Jag har stort förtroende för FRA:s ledning”, sa Socialdemokraternas försvarspolitiske talesman Peter Hultkvist när riksdagens försvarsutskott informerats av FRA.
Det vore ”i min mening tjänstefel om man inte var uppmärksam på vad som händer i Ryssland”, kommenterade Folkpartiets Allan Widman.
Uppdrag Granskning fick sina ­nyheter från journalisten Glenn ­Greenwald, som var den som försågs med information av den avhoppade NSA-agenten Edward Snowden.

Sverige är ledande i spioneri, framför allt gentemot Ryssland. Här är vad NSA själva säger i dokument som översatts av Sveriges Television:
• ”FRA försåg NSA (…) med en unik samling om högt prioriterade ryska mål, såsom ledningen”, (skrivet i april 2013).
• ”FRA gav NSA tillgång till sina insamlade kabeldata 2011 och tillhandahöll därmed unika uppgifter”.
• ”NSA:s samarbete med FRA, en utomordentligt kompetent, tekniskt innovativ och pålitlig samarbetspart­ner, fortsätter att växa”.
• ”Relationen med Sverige är ­skyddad på topphemlig nivå på grund av det landets politiska neutralitet” (2006).
NSA avslutar med att ”tacka Sverige”.

Nyheterna kommer i spåren av tidigare NSA-skandaler som har avslöjats av Snowden. Spionmyndigheten har läst 10-tals miljoner mail i bland annat Spanien och Norge. Politiska ledare i länder som är nära allierade med USA har avlyssnats, som Angela Merkel.
Svenska Dagbladets Mikael Holmström, en ledande skribent om Sveriges militärpolitik, var inte överraskad av nyheterna om FRA:s roll: ”Redan 2008 när FRA-lagen debatterades så avslöjade jag i en SvD-artikel att syftet främst var att komma åt Rysslands tele- och datatrafik. Denna går till stor del i kablar som går via Sverige och FRA-lagen gjorde det ­lagligt och praktiskt möjligt att tappa av denna trafik”.
Detta närmare samarbete har sin grund både i Sveriges EU-medlemskap och partnerskapet med Nato. Alla riksdagspartierna har skrivit under på försvarsdoktrinen om att svensk säkerhetspolitik bedrivs ”i gemenskap och samverkan med andra länder”, skriver Holmström.
Men även under kalla kriget, då Sverige formellt var neutralt, bedrevs spioneri för USA:s räkning. Uppdrag Granskning redovisade ett hemligt avtal från 1954, mellan Sverige och en rad Västmakter.
“Även under kalla kriget var det dubbel bokföring. Det visste alla insatta politiker, det var bara svenskar som blev lurade och var naiva”, sa Lars Nicander, på ­Försvarshögskolan, till TT. Han menar att spioneriet är en ”självklarhet” och att FRA borde få medalj.

Bland nyheterna i Snowdens ­avslöjanden är att Sverige har skrivit nya avtal med USA:s NSA och den brittiska motsvarigheten GCHQ, först 2004 och sedan 2011. Enligt brittiska media är Sverige GCHQ:s närmaste partner av icke engelskspråkiga länder.
FRA har vuxit på ett sätt som troligen ”saknar motstycke i svensk statsförvaltning”, enligt Dagens Nyheter. Antalet anställda är hemligt, men anslagen har ökat med 39 procent sedan 2008, från 590 miljoner kronor till 822 miljoner kronor. Förre FRA-­chefen Ingvar Åkesson sa till DN att ”Skillnaden är dramatisk”.

FRA får spana på allt som rör utlandet, efter beställning från militären och polisen, men också från regeringen via en särskild domstol. FRA kan spionera både på telefonsamtal och på internet. Protesterna mot FRA-lagen för några år sedan handlade främst om hur denna massiva övervakning också gäller för alla sven­ska kontakter med utlandet.
FRA byter sina uppgifter med ­andra länders underrättelseorgan. Spionuppgifter är ”hårdvaluta”. ”Sverige kan plocka russin, bananer och äpplen. USA eller ett annat land plockar päron, clementiner och ananas. Sedan byter man rutinmässigt korgar med varandra”, som en anonym källa sa till Svenska Dagbladet.
Fruktexemplet kommer från IB-affären på 1970-talet, där spioneriet försvarades på ett liknande sätt – att svenska staten skulle få något i ­utbyte.

Även bland politikerna fanns dock några lite mer kritiska röster. ”Vi får inte reda på allt”, sa Miljöpartiets Peter Rådberg.
Mer nyheter de närmaste ­veckorna om Sveriges spioneri har utlovats av Glenn Greenwald.
FRA och samarbetet med NSA handlar dels om de svenska politikernas allt närmare band till USA, dels om den förstärkning av statens övervaknings- och våldsapparat som sker i de flesta länder.
Under förevändning av ”terrorism” sker inskränkning i rätten att demonstrera, protestera och till och med affischera i många länder. ­Ingen ska tro att det i första hand är fråga om ”yttre hot”. IB-affärens avslöjanden för 40 år sedan visade att övervakningen skedde i fackföreningar och mot vänstern. Med en djup kapitalistisk kris och kollaps i förtroen­det för många politiker oroas de styrande av protester underifrån. Även militära övningar används i detta syfte.

Staten är ett organ som under sken av en slags neutralitet ska ­skydda dagens samhällssystem. För ­politiker och kapitalister är staten ett mycket flexibelt redskap. Viktiga beslut kan också hemligstämplas.
Edward Snowdens avslöjanden handlar om statliga hot mot demokratiska rättigheter, samt om de ökade motsättningarna mellan staterna. Arbetar- och vänsterorganisationer i Sverige måste kräva att samarbetet med Nato och USA bryts.


Rättvisepartiet Socialisterna: Nej till militarism

Världens militärutgifter har ökat kraftigt under de senaste tio åren. USA-imperialismens krig i Afghanistan och Irak har orsakat mänskliga katastrofer.
Sverige har ställt upp med solda­ter i Afghanistan och deltar i Natos övningar. Svensk vapenexport har också slagit rekord.
Det finns en stark opinion mot krig. En av landets största demonstrationer någonsin ägde rum den 15 februari 2003, då 80 000 demon­strerade i Stockholm och 30 miljoner i hela världen mot USA:s kommande krig mot Irak.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog då i Nätverket mot krig och gav som enda parti stöd till Elever mot krig, som organiserade skolstrejker.

• Nej till EU- & Natomilitarism och svenskt deltagande i imperialismens krig. Stoppa vapenexporten.
• Enad, global kamp mot imperialismens krigsrustning, plundring & krig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!