Politisk strejk för anställningstryggheten

En politisk strejk skulle snabbt få ett stort stöd (Foto: Natalia Medina).

Uppdatering 16 oktober:

Idag, den 16 oktober, sa LO:s styrelse till nej till det avtalsförslag som de återupptagna LAS-förhandlingarna utmynnat i. Eftersom en majoritet i LO-styrelsen var emot blev det nej, vilket ger för handen att förslaget innehöll ungefär samma långtgående försämringar i anställningstryggheten som varit på bordet i tidigare förhandlingsomgångar. Eller som Seko skrev med anledning av sitt nej: ”Svenskt Näringslivs slutbud visar bara att det inte går att förhandla med kniven mot strupen, med ett hot om lagstiftning där arbetsgivarna drar vinstlotten.”

Försöken att snabbt och helt över huvudet på medlemmarna att försämra LAS har därmed, åtminstone för tillfället, slagits tillbaka. Efter två kraschade förhandlingsomgångar, varav den sista föregicks av hemliga samtal på regeringens inrådan mellan en handfull facktoppar och arbetsgivarna, måste fackens besked bli – inga fler förhandlingar under galgen.
Nu gäller det för fackföreningsrörelsen att omedelbart gå vidare för att med den politiska strejken som vapen tvinga regeringen att slänga LAS-utredningen i papperskorgen. Men också att ta strid i avtalsrörelsen för löner och för ett stärkt anställningsskydd.


Den 15 oktober:
LO, PTK och Svenskt Näringsliv återupptar LAS-förhandlingarna idag (torsdag den 15 oktober). Detta trots att inget i sak förändrats och att hotet om lagstiftningen finns kvar.
Målet med de återupptagna LAS-förhandlingarna är ett snabbt nå en överenskommelse, kanske redan till helgen.
– Eftersom vi startar dem igen gör vi naturligtvis bedömningen att det finns en möjlighet att komma överens, sa IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä  till Lag & Avtal i onsdags.

I ett gemensamt pressmeddelande från LO,  PTK och Svenskt Näringsliv heter det att ” Förhandlingarna kommer att inledas den 15 oktober och genomföras med syfte att lösa de återstående frågorna på vilka förhandlingarna tidigare strandade. Besked om resultatet av förhandlingarna kommer att ges tidigast fredagen den 16 oktober klockan 13.00. Fram till dess kommer inte någon av parterna kommentera de pågående förhandlingarna.”
Sex LO-förbund , Byggnads, Seko, Transport, Målarna, Fastighets och Pappers, har dock helt riktigt sagt nej till förhandlingarna. ”Det har inte presenterats något nytt i LO-styrelsen som förändrar förutsättningarna i förhållande till tidigare beslut. Att återgå till förhandlingar trots att den så kallade Toijerutredningen (den statliga LAS-utredningen)  ligger som en våt filt över detta är för oss obegripligt. Samtidigt har vi ett enhälligt beslut på LOs representantskap som förhindrar möjligheterna att förhandla om exempelvis saklig grund”, skriver de sex förbunden.
Kommunals ledning, som tidigare hoppat av förhandlingarna och med rätta kritiserat de fackförbund som varit beredd att sälja ut delar av anställningsskyddet, har svekfullt gått med på nya förhandlingar. Men nu kan Kommunals ordförande Tobias Baudin ”tänka sig kompromisser om saklig grund och turordningsregler”, enligt Kommunalarbetaren den 14 oktober.

Utan detta svek skulle LO inte kunna gå in i dessa förhandlingar som föregåtts av hemliga samtal mellan en handfull LO-toppar och arbetsgivarna, sannolikt med medverkan från regeringen som efter att LAS-förhandlingarna kollapsade den sista september lovat ”medel och medling” för att få dem att starta på nytt.
Det är för att om möjligt rädda den S-ledda regeringen och därmed även säkra januariavtalets fortbestånd  som en majoritet i LO-styrelsen beslutat att återuppta förhandlingarna. De hemliga samtal som nu tar formen av förhandlingar, under press från stat och regeringen, syftar till att på ett snabbt och kuppartat sätt få till stånd en överenskommelse.
Regeringen tillsammans med övriga riksdagspartier och resten av det kapitalistiska etablissemanget, har hela tiden önskat att ”parterna” (fack och arbetsgivare) ska skriva texten till den nya försämrade LAS som Socialdemokraterna förband sig att genomföra när man skrev under januariavtalet.
Även om det i en möjlig överenskommelse också innehåller smärre eftergifter från arbetsgivarna så kommer utfallet i sin helhet innebära en försvagning av ett redan bristfälligt anställningsskydd, i linje med vad arbetsgivarna, januariavtalets partier och de blåbruna önskat.

Nu behövs maximal press underifrån för att stoppa förhandlingar med kniven mot ryggen och istället mobilisera fackföreningsrörelsen till en offensiv för att försvara och stärka anställningstryggheten. Oavsett om LO-ledningen genom att köra över medlemmarna och går med på en överenskommelse om ny lag som försämrar anställningstryggheten, eller om förslaget kommer direkt från regeringen, måste attackerna bemötas med facklig kamp, och om nödvändigt en politisk strejk. Om LO-ledningen sviker behöver de sex fack som stått upp för anställningstryggheten visa vägen, inklusive en beredskap att utlysa politisk strejk.
Därför: Avbryt förhandlingarna – förberedd för politisk strejk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!