”Priserna avslöjar den politiska agendan”

2007-08-30 15:23:03
Svenska Bostäder, Svebo, slumpar bort gemensamma värden för miljardbelopp av politiska skäl. Det är den enda slutsats man kan dra av den prissättning som nu kommit för elva fastigheter, däribland Dalen och Bredäng.

10 600 kronor kvadratmetern ska det moderatledda kommunala bostadsföretaget ha för att sälja till en bostadsrättsförening på Ålgrytebacken i Bredäng. Det är det första budet i en miljonprogramsförort efter Östberga, som med 6 700 kronor per kvadratmeter ansågs vara kontroversiellt. Men med det extremt låga priset för fastigheten i Bredäng, som ändå är stambytt, pekar det mot att Svebo använder sig av realisation för att bli av med sina bostäder.

Slippa renoveringarna

I Dalen är det pris för fastigheten på Grangården som nu kommit 150 miljoner kronor, 15 000 per kvadratmeter. Det är tydligt att det borgerliga styret i staden vill bli av med fastigheter med omfattande renoveringsbehov. På hyresgästerna i Dalens lista över allvarliga problemområden som lämnats in till Svebo för förhandlingar finns trasiga hissar, undermåliga rör, läckande tak, mögelangrepp, smutsig luft och smutsigt vatten, utomhusmiljö i förfall och mycket mer. Området borde stambytas, men det giriga bostadsföretaget, som i år beräknas göra 200 miljoner kronor i vinst, satsar istället på att vältra över kostnaderna på bostadsrättsföreningar.

Priset avslöjar agendan

Jane Bredenberg, aktiv i nätverket Sälj inte Dalen, kommenterar budet:
– Det är ett skamligt lågt pris och avslöjar den politiska agendan. Men många med mig har ändå inte råd. Min lägenhet skulle med Grangårdens pris kosta 1,5 miljoner. Det finns inte på denna jord att jag som nybliven pensionär skulle sätta mig i skuld på det viset. Jag skulle inte ha råd med den höjda månadskostnad som räntorna innebär.
– På ett bostadsrättsmöte här sas det att man kan skriva barnbarn på kontraktet för att få dem att ta lånet. Så man ska stå i skuld till dem? Gräsligt!
Hyresrättsförsvarare på Grangården samlar argument mot ombildningen för att stoppa den.
Ett köp kräver att hela 66 procent av hyresgästerna är medlemmar i bostadsrättsföreningen och aktivt röstar ja på en köpestämma.
Även Svebos bud för fastigheter i innerstan är en provokation. Man ska ha mellan 27 000 och 29 700 kronor per kvadratmeter för hus på Sveavägen, Birger Jarlsgatan, Sankt Eriksplan och Folkungagatan, trots att snittpriset för bostadsrätter i innerstan nu ligger på 48 776 kr/kvm.
De som har pengar kan vid en snabb försäljning få vinster på över en miljon kronor, medan andra mot sin vilja kan tvingas flytta ifrån sina hem.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!