Prisprotester över landet

Cirka 40 personer protesterade i Husby den 10 december mot chockhöjda hyror och stora prisökningar (Foto: Mathias Toivonen).

av Offensivs reportrar

Göteborg

Den 10 december hölls över 20 demonstrationer samtidigt runt om i landet i protest mot de stigande hyrorna och mat- och elpriserna. Det var på initiativ från Skiftet som kampanjen Prisprotesterna.se lanserades för att samordna protester mot den växande levnadskostnadskrisen och ställa tre krav på elbolagen, fastighetsägarna, hyresvärdarna och matjättarna:
• Frys hyran!
• Inför Sverigepriser på el!
• Låt rekordvinsterna ta matprissmällen!
I Göteborg samlades 150 deltagare i ett fackeltåg genom staden. Bea Almhagen från Skiftet inledde demonstrationen med att läsa upp vittnesmål från barnfamiljer och arbetare med knappa marginaler.
Britta Brus, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, läste upp uttalandet från det riksomfattande nätverket Nej till marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik som hon är aktiv i samordningsgruppen för. Uttalandet finns att läsa här.
Bland talarna fanns också Mahasti Hashemieh från Alla Ska Kunna Bo Kvar, Ulrika från Allt Åt Alla, Vanja från Ung Vänster, Christian Larsson från Vänsterpartiet och Love från Kommunistiska Partiet.
Vilgot Karlsson


Hökarängen

I lördags den 10 december arrangerade nätverket Linje 18 Nej till marknadshyra en protest i Hökarängen som en del i de samordnade manifestationerna på flera orter runtom i hela landet samma dag mot pris- och hyreschocken.
Petri Myllykoski är en av de drivande i Hökarängens prisprotester och talade bland annat om det helt orimliga i att ensamstående mammor med låga inkomster ska vara en av de grupper som straffas hårdast i regeringens ekonomiska krishanteringspolitik samtidigt som höginkomsttagare får skattesänkningar och storbolag delar ut miljonvinster till aktieägare bekostade av skattefinansierade stödpaket.
Natalia Medina som också är drivande i nätverket krävde ett stopp för vräkningar under pågående priskris, som ju mest utsätter låginkomsttagare för oacceptabel ekonomisk terror.
Rebecca Hybbinette, mycket aktiv inom nätverket, beskrev målande en period för flera decennier sedan då bostadspolitiken inte var lika katastrofal som nu, utan hade en del spår av en social bostadspolitik som var tänkt att underlätta en smula för låginkomsttagarfamiljer.
Katja Hildén


Malmö

Lördagens manifestation mot prisökningarna, som hölls på många ställen runt om i landet, samlade ett 60-tal personer på Möllevångstorget i Malmö. Arrangör var bland annat Vänsterpartiet och organisationen Allt Åt Alla.
Att det blev en lite mindre protest berodde på dels den illa valda tidpunkten, en lördag eftermiddag kl 17, och att man inte hade mobiliserat speciellt mycket inför manifestationen.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog naturligtvis med bokbord och tidningsförsäljning, och fick god respons.
Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!