Privata bolag slukar vård och omsorg

2012-11-28 15:18:41
Nätverket välfärd utan vinst arrangerade den 22 november ett öppet möte i ABF-huset i Stockholm för att diskutera den senaste politiska utvecklingen i privatiserings- och avregleringsprocessen. Inbjuden talare för kvällen var Birgitta Sevefjord, landstingsråd för Vänsterpartiet, som diskuterade transformeringen från en behovsdriven till en marknadsdriven hälso- och sjukvård inom Stockholms läns landsting.

– Inget land i världen har så stor koncentration av privata bolag inom vård och omsorg som Sverige. Så mycket som en tredjedel av all vård och omsorg bedrivs nu av privata aktörer – aktörer som till största delen utgörs av de tre storbolagen Carema, Attendo och Capio, ­inledde Birgitta Sevefjord, för att sedan fortsätta med att beskriva de fördelaktiga omständigheter som en borgerlig politik har skapat för ett fåtal multinationella bolagskedjor.
Förutom att diskutera kring ­detta faktum – att bolagen är till 100 procent finansierade av offentliga skattemedel – menade Sevefjord att ett fördelaktigt utformat skattesystem dessutom har lett till att bolagen själva betalar minimalt i skatt.

– Vd:n för Capio har själv kallat Sverige för ett skatteparadis, poängterade Sevefjord.
Sevefjord förklarade att bolagen de gynnsamma skattereglerna till trots för tillfället har hundratals miljoner kronor i skatteskulder registrerade hos Skatteverket.
– Emellertid är detta inte att se som något chockerande i sammanhanget, utan helt i linje med den logik inom multinationella företag som har ”skattesmitning som affärsidé”.

Vidare gav Sevefjord en bild av den framtid som är att vänta om inte gräsrötterna lyckas mobilisera för en kraftigare motreaktion mot privata vinster i vården.
‒– Capio tar nu över sjukvården från Carema, medan Carema i sin tur kan koncentrera sig på omvårdnadssektorn. Dessutom har ­bolagen som målsättning att skapa ­parallella vårdkedjor av mödravård, barnvård och äldrevård. Utvecklingen går mot skapandet av system där till ­exempel Capio kan följa en människa från födelsen till döden så att denne aldrig ska behöva byta till offentlig vård. Bakom storbolagen står sedan privata försäkringsbolag med erbjudanden om gräddfiler likt USA-modellen.
– Den så kallade ”rätten att ­välja” är de borgerliga politikernas stora slagord, men rätten att välja kräver kapitalkraft och kunskap om valen. I slutändan är det bara de som har högst inkomst och som bor i de mest gynnsamma ­bostadsområdena som kommer att ha möjligheten att välja en bra vård.
Michael Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!