Protest mot ny massutvisning till Irak

2009-06-04 13:23:45
52 irakier utvisades morgonen den 27 maj från flyktingförvaret i Märsta. Massutvis- ningen var den första efter den uppmärksammade utvisningen från Göteborg i febru-ari.
Vid förvaret i Märsta prote­sterade Nätverket mot deportation och Ingen människa är illegal.

Radioprogrammet Konflikt i P1 har under två lördagar i maj intervjuat många av 45 irakier som deporterades vid massutvisningen från Göteborg i februari. Flyktingarna berättar både om en grym utvisning där de fick ha handbojor hela resan och om hur de tvingas gömma sig efter återkomsten till Irak, eftersom de fruktar för sina liv.

Utvisningarna ingår i Migrationsverkets upptrappade jakt på flyktingar att utvisa, särskilt irakier. Ärenden som gäller 519 irakier har hittills lämnats över till polisen. Staten har också ökat den militärliknande planeringen och hemlighetsmakeriet vid utvisningarna, vilket också Konflikt berättade om. Utvisningen den 27 maj hade redan ägt rum när aktivisterna kom till förvaret.

Bakom denna linje ligger höger-regeringen, trots allt tal om att det inte är politikerna som styr.
Utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström tvingade genom utpressning fram ett ”återvändandeavtal” med den irakis­ka regeringen, trots att både FN:s flyktingorgan UNHCR och regering­en i den kurdiska delen av Irak är emot utvisningar dit. Av de 52 som utvisades tidigt på onsdagen den 27 maj var sex barn i två familjer. Ytterligare tusentals irakier riskerar att utsättas för Migrationsverkets jakt.
– Det behövs både fortsatt kamp för att stoppa utvisningarna och en ny stor rörelse för amnesti för alla gömda flyktingar, säger Lucía Collazos från ArbetarInitiativet och Rättvisepartiet Socialisterna, en av många som deltog i protesten.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!