Protester fick Björklund att backa

2010-12-01 18:09:13
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) backar efter studentprotester. ”Det lönar sig att kämpa”, säger studenterna.

Tusen studenter vid Chalmers i Göteborg demonstrerade den 24 november mot utbildningsminister Jan Björklunds besök.
Studenternas missnöje riktade sig mot regeringens direktiv som kallas att ”jaga fusket”, som innebär att studenter vid tekniska högskolor i hela landet jagas. Direktivet innebar att samtliga studenter vid tekniska högskolor skulle betala tillbaka 6 000 kronor till CSN för denna termin. Utbildningsministern blev helt ställd över studenternas ilska och demonstrationens storlek. Efter hans möte med studentkåren och rektorer att det blir en omedelbar lagändring och det beslutades att studenter inte ska behöva betala tillbaka.
– Socialistiska Studenter ger sitt fulla stöd till dessa protester, säger Amer Mohammed Ali, en tidigare Chalmersstuderande.
Detta visar att kamp lönar sig och att studenter borde organisera sig i fler frågor för att förbättra sin situation, inte minst vad gäller utbildning och bostäder.

Socialistiska Studenter
Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!