Protester mot bussavtalet

2011-06-08 12:31:43
– Det är inte bra alls. Lönenivån måste stå i proportion till levnadsförhållandena, allt blir dyrare, säger Yemane Teckle, bussförare, Söderortsgarget i Stockholm.
– Jag har kört sedan år 2000. Det blir sämre för oss hela tiden. De klipper av hela tiden, sparar på allt.

– Det här är
verkligen inte ett bra avtal. Ett skitavtal, säger de fackligt aktiva jag talat med, sä­ger Bosse Östrand, Söder­orts­garaget.
– Det handlar om vilka företrädare vi har, vi måste ha bra representanter. Sedan jag började köra 1986 har allt blivit mycket sämre.

– Börja/sluta-frågan har alltså skjutits undan i två år. Det här avtalet är inget vidare, säger Bernt Lööf, Nybodagaraget.

Fakta om bussavtalet

Avtalet gäller till den 31 maj 2013. Det ger 206 kronor eller 0,9 procent från 1 augusti i år och 602 kronor eller 2,6 procent från 1 juni 2012.

  • Börja/sluta-frågan hänskjuts till en ny arbetsgrupp i två år.
  • Det blir något svårare för nya företag som tar över att provanställa, då facket får möjlighet till ”mbl-11-förhandlingar” för varje person.
  • Protestuppropet har startat från garage i Stockholm, bland andra Tyresö, Botkyrka och Södertälje.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!