Protester mot miljöförstöring och ekonomisk bubbla i Kina diskuterades på sommarlägret

2013-06-28 12:00:57

foto: Natalia Medina
Per-Åke Westerlund och Zhang Shujie på RS sommarläger.

Ett av torsdagkvällens två parallella seminarier på RS sommarläger var ”Kina på väg mot revolution?”. Zhang Shujie berättade att väldigt många demonstrationer i Kina handlar om miljöfrågor, till exempel protesterna mot bygget av kemiska fabriker.
Luftföroreningarna i Peking är 40 gånger över gränsvärdet, i en flod vid Shanghai flöt det plötsligt tusentals döda grisar och s k cancerbyar upptäcks dagligen. Antalet protester i Kina har ökat med i genomsnitt 29 procent per år sedan 1996.
De här miljöprotesterna kan leda vidare till protester i andra frågor. Myndigheterna i diktaturen försöker på alla sätt begränsa protesternas omfattning: genom polisvåld eller genom att förbjuda demonstrationer och även förbjuda försäljningen av materiel som används av demonstranterna, till exempel vita t-shirtar som de kan skriva slagord på eller ansiktsmasker som används vid protester mot miljöförstöring och föroreningar.
Det finns ett behov av att utveckla kraven och parollerna på demonstrationerna och att bredda kampanjerna genom att samarbeta mellan olika städer. Det finns också en brist på demokratiska strukturer eftersom kampen måste organiseras i hemlighet.
Censuren i Kina gör det väldigt lätt för företagen att dölja miljöskandaler. Diktaturen kombineras med extrem nyliberalism.
Per-Åke Westerlund tog upp om den ekonomiska situationen i Kina. Kina stod för en fjärdedel av världens tillväxt 2007-2012 och det förväntas öka till en tredjedel för perioden 2013-2017. Samtidigt är Kina ett av världens mest ojämlika länder.
Produktionen i Kina har mångdubblats för att driva upp tillväxten, men detta har finansierats med kredit och skulderna är jättehöga.
I toppen på Kinas ”kommunistparti” KKP pågår en maktkamp. Det är en revolutionär jäsning på gång i Kina.
Mötet diskuterade även CWI:s aktiviteter i Hongkong, uigurernas kamp i Östra Turkestan (Xinjiang) med mera.

Sebastian Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!