Protester mot pälsindustrin

2013-12-04 13:14:34

foto: Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen demonstrerade i Kode mot pälsindustrin.

Under helgen har det protesterats mot pälsindustrin på flera orter och även internationellt. Pälsfria fredagen, den 29 november, är en stor protestdag för djurrättsaktivister och en möjlighet för dem att nå ut med sitt budskap – för ett svenskt förbud mot pälsuppfödning.

Djurrättsalliansen i Göteborg höll
på lördagen sin tionde protest mot minkfarmen i Kode, i form av ett fackeltåg från tågstationen i Kode ut till Tryggve Leanderssons minkfarm, en farm som för närvarande hyser 8 000 minkar som väntar på att slaktas för sin päls skull.
Ett hundratal personer deltog i fackeltåget. Representanter för den norska djurrättsorganisationen NOAH tala­de också på samlingen vid Kode station.
– En majoritet av det svenska folket är emot pälsdjursuppfödning, säger Anna Johansson, talesperson för Djurrättsalliansen till Offensiv.

Aktivister som deltog i kampanj­en mot minkfarmen i Svedala, som stängde ner verksamheten i våras, deltog i manifestationen och talade om farmen i Svedala som ett ­exempel på framgångsrik kamp.
”Farm för farm, bur för bur tills dess att alla burar är tomma”, löd budskapet.
– Vi är beredda att driva kampan­jen tills dess att vi har nått målet att stänga farmen, även om det skulle ta ett tag, säger Anna Johansson.
Men det är tydligt att ägarna är påverkade av protesterna.
– Precis som i Svedala så arbetar vi på olika fronter – med demonstrationer och protester, men också genom att uppmana folk att ­kontakta minkfarmen, till exempel genom att skriva brev.

– Alla minkfarmer i Sverige bryter mot Djurskyddslagens paragraf fyra, där det står att djuren ska ha möjlighet att leva naturligt. ­Minkarna på farmerna uppvisar stereotypa beteenden, kannibalism och självstymp­ning.
– Flera andra europeiska länder har förbjudit minkfarmning, däri­bland Österrike, Kroatien och Stor­britannien.
– Djurrättsorganisationer och deras protester har naturligtvis spelat roll för att få det här att ­hända.
– År 2010 avslöjade Djurrättsalliansen missförhållandena på de stora farmarna i Sverige och det har varit en viktig del av våra kampanjer sedan dess, som har fått upp pälsfrågan på dagordningen, avslutar Anna Johan­sson.

Rättvisepartiet Socialisterna, som tidigare har deltagit på demonstrationer i Kode, stödjer Djurrättsalliansens krav på ett förbud, den avslöjande infiltrationen av pälsindu­strin som tvingade upp frågan om pälsdjursuppfödning på agendan och de protester och demonstrationer som strävar efter att stänga ner farm­erna som inte har någon annan funktion än att tillfredsställa en parasitär överklass fåfänga behov.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!