Enligt medias rapportering var det främst LO:s ovilja att gå med på ytter-ligare stora försämringar av turordningsreglerna i LAS utöver försäm- ringarna av reglerna för sympatistrejker som LO redan gått med på, som fick Svenskt Näringsliv att bryta upp.
Ändå var LO/PTK uppenbarligen beredda att backa även där, i utbyte mot förlängda uppsägningstider.
– Den stora frågan är LAS-frågan. Där har vi också försökt hitta lösningar, men de har velat avskaffa hela lagen, förklarade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin efteråt.
LO-ledningens eftergifter skapade stor oro bland fackligt aktiva runt om i landet, som ökade efter IF Metalls krisavtal om upp till 20 procent sänkta löner i utbyte mot sänkt ordinarie arbetstid eller internutbildning.
Ett upprop mot LO/PTK:s förslag till huvudavtal som undertecknats av Pappers avdelning 86 i Figeholm och ett drygt 30-tal fackligt aktiva i flera förbund slogs upp stort i LO-Tidningen strax innan förhandlingarna sprack. Ytterligare ett upprop från flera avdelningar i Stockholm var också på väg, samtidigt som Elektrikerna och Transport öppet markerat sin kritik.
– Det känns kanonbra att det sprack. Ett avtal nu hade varit helt fel, allting var fel och det behövdes ett motstånd, säger proteströrelsens initiativtagare Dennis Bäckman från Pappers vid ABB i Figeholm till Offensiv.
Tror du att protesterna spelade någon roll?
– Ja, säkert. Det betydde också att LO-ledningen inte vågade gå längre när det gäller försämringar.
Svenskt Näringslivs förhandlingsledare Jan-Peter Duker erkänner också utan omsvep protesternas bety-delse i en intervju av tidningen Lag& Avtal. ”Han säger att han tidvis varit hoppfull och att det inte är förrän un-der den senaste veckan som han börjat förstå att det inte skulle gå vägen. Med tanke på allt motstånd fackens förhandlare mött på hemmaplan”, skriver tidningen.
Arbetsgivarnas taktik blir nu att försöka komma framåt med de försämringar som de vill ha av konflikt- och förhandlingsregler, turordningsregler o s v genom förhandlingar på förbundsnivå.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) avfärdar i alla fall tills vidare alla krav på lagstiftning.
Arne Johansson