Protesterna räddade Radar 72

2015-02-04 10:38:28

foto: Amer Mohammed Ali
Ännu en gång blir det bevisat att kamp lönar sig.

Politiker och tjänstemän pressades hårt under det öppna mötet den 29 januari som ungdomar på Radar 72 anordnade. Svaret blev till slut att ungdomshuset inte ska ut från lokalerna utan ungdomarnas godkännande.

Det beslöts under det så kallade Radarrådet, ett möte där beslut kring verksamheten fattas gemensamt och demokratiskt. Den stora punkten på dagordningen blev Radar 72:s framtid i de nuvarande lokalerna. Runt 30 personer deltog på mötet.
Inbjudna från kommunen var stadsdelsnämnden, tjänstemän och Higab, det kommunala fastighets­bolaget vars höga hyror har medfört att tjänstemän föreslagit att Radar 72 ska flytta ut. Trots inbjudan till 12 olika representanter inom Higab dök ingen upp.

Lena Svärdh, sektorchef på kultur och fritid i Östra Göteborg, backade så fort det blev tydligt att ungdomarna på plats var frustrerade.
– Vi vill att er verksamhet ska finnas kvar, men med mer pengar till verksamheten istället för att pengar ska gå till hyran. Vi har sagt upp avtalet och har 11 månader på oss att hitta en lösning.
Nelika, en av ungdomarna, lyfte fram att det finns pengar och att frågan om resurser handlar om den politiska viljan.
Mats Karlsson (S) från Stadsdelsnämnden Östra Göteborg slog ifrån sig kritiken:
– Vi politiker hade ingen aning om att de här planerna fanns, jag kom hit som ett frågetecken! Inga beslut har tagits från politiskt håll.
Politikerna blev hårt ansatta och till sist gav Lena Svärd ett löfte:
– Vi kommer att respektera er åsikt om ni vill vara kvar i den här lokalen.

Mötet präglades av kampvilja och under mötet kom ungdomar med flera argument om varför lokalerna ska vara kvar. Vissa argument handlade om de sociala orättvisorna medan andra handlade om hur mycket själva huset betyder för ungdomarna. En av ungdomarna utbrast irriterat om nedskärningspolitiken:
– Ni skär ned på skolan, Mixgården i Hammarkullen har varit hotad, samma sak med Funhouse [Hjällbo fritidsgård], och nu hotade ni Hammarbadet! Vad är grejen med er egentligen?
Innan mötet var slut lyftes en annan fråga från Jose Vara (S), ersättare i nämnden, om de inte skulle bygga ett nytt hus åt Radar 72, men det möttes av fnysningar av de andra politikerna.
Rättvisepartiet Socialisterna har tagit kamp mot nedskärningar och har vunnit flera segrar, vilket lyftes fram av ungdomarna.
En viktig lärdom är att kamp lönar sig. Om inte ungdomarna varit beredda att ta kamp hade Radar 72:s verksamhet i den nuvarande lokalen lagts ned. Samtidigt finns det inget som är säkrat för framtiden och därför behövs fortsatt beredskap att agera.
Radar 72 verkar nu få behålla sin  lokal, men problemet kvarstår om att de skulle behöva en större budget för sin verksamhet, något som kan gå att vinna om man tillsammans kämpar för det.
Resultatet av Radarrådet måste ses som en viktig seger där beslutet i lokalfrågor och den fortsatta verksamheten mer eller mindre togs från politikernas händer och sattes i ungdomarnas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!