Psykiatrin och akuten krisar i Norrbotten

2015-08-26 14:16:11
Redan innan sommaren kom rapporter som belyste djupet på krisen i psykvården i Norrbotten. I juli beskrevs krisen igen mycket grafiskt med ett stort hål i väggen på en bensinmack i Persön. Samtidigt larmade personalen på akuten på Sunderby sjukhus om extrem arbetsbelastning. I början av juli var bristen på vårdplatser extrem på Piteå, Kalix och Sunderby sjukhus.

I maj rapporterade NSD om att Norrbottens läns landsting gjort tolv Lex Maria-anmälningar på sig själv när patienter begått självmord under pågående psykiatrisk behandling.
Som jämförelse kan ges att Västerbotten, med ungefär liknande befolkning, hade två anmälda fall under samma period. Sedan dess har minst två till fall anmälts i Norrbotten, varav ett fall där patienten överlevde.
Dit räknas inte händelsen i Pers­ön den 1 augusti, när en man körde rakt in i en bensinstation och restaurang, där ett kalas pågick. Som genom ett under skadades ingen allvarligt.
Mannen som körde hade skrivits ut från psykiatrin någon dag tidigare och samma dag sökt hjälp men nekats på grund av platsbrist. Till släktingar hade mannen berättat att han skulle göra slut på allt genom att köra in i en bensinstation.
Oppositionsledaren Kenneth Backgård (Norrbottens sjukvårdsparti) beskrev problemen väl i NSD den 6 maj, även om han inte kan ge några lösningar:
– Jag är själv psykolog i grunden och det är trist att säga det – men det var bättre förr. Då kunde patienten få träffa en psykolog inom ett par, tre dagar, nu är väntetiden tre månader – om ens det. Och patienterna får inte träffa specialister – för vi har inga.
Psykiatrins ekonomi är ansträngd, man har inga personalresurser, folk går på knäna och det trycks på från alla håll – då är det lätt hänt att det sker misstag.
Sedan 2008 har antalet psykiatriska vårdplatser minskats från 32 till 24 vid Sunderby sjukhus.

Även akuten har haft akut brist på personal i sommar. Enligt Sveriges Radio jobbade till exempel sju av åtta sköterskor 15 timmar i sträck vid ett tillfälle i juli. Både krisen i psykiatrin och akuten kan kopplas till primärvården, framförallt bristen på distriktsläkare. Det innebär att fler kommer direkt till akuten, samt att den långsiktiga vården mot psykisk ohälsa inte fungerar.
Patienter har gått ut i media med berättelser om hur de känner sig ”osynliga” på akuten för den stressade personalen. För personalen är det tydligt att patientsäkerheten inte längre kan upprätthållas.

Patienterna som är i livshotande situation på en akutmottagning får den vård de behöver. Men det finns de som sitter i väntrummet i över en och en halv timme som kanske har en blödning och inte vet riktigt vad det handlar om, så är det klart att det inte är patientsäkert, sade till exempel Erica Ohlsson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten till NSD den 21 juli.
Vanligtvis taggar man igång när det är stressigt. Men när det är stressigt flera dagar i rad så sliter det på en. Och man är rädd att man kommer börja göra felbedömningar, sade Erik Rutqvist, akutsjuksköterska vid Sunderby sjukhus, till P4 Norrbotten.
Samtidigt pekar prognoserna på underskott på flera hundra miljoner kronor de närmaste åren och S,V och MP-ledningen i landstinget planerar nya nedskärningar. Med de perspektiven kommer det att bli omöjligt att upprätthålla en patientsäker och tillgänglig vård för alla.
Enda sättet att vända trenden är en kamp för mer resurser, fler vårdplatser och fler vårdpersonal.

För det behövs en samling av både personal, brukare, brukarorganisationer och den bredare allmänheten med ett tydligt budskap: Vården behöver mer pengar, ta tillbaka pengarna som skänkts till banker, storföretag och de rika. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!