”Quitters” organiserar sig – dags att ta kampen till arbetsplatserna

Det pågår en uppsägningsvåg i USA mot dåliga arbetsvillkor och låga löner, särskilt inom serviceyrken (Foto: Don LaVange / Flickr CC).

av Keely Mullen, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Över 40 miljoner amerikaner sade upp sig under 2021. Majoriteten av dessa så kallade ”quitters” (avhoppare) arbetade i låglöneyrken inom service- och hotellbranschen och lämnade i jakt på högre löner och bättre arbetsvillkor.

Sju anställda på ett privat Thedacare-sjukhus i Wisconsin sade upp sig för att få högre lön på ett konkurrerande sjukhus, men de fick inte sluta. ThedaCares miljonärs-vd Imran Andrabi bad en distriktsdomstol att stoppa deras uppsägning i minst 90 dagar medan sjukhuset ”letade efter ersättare”. Domaren beviljade tillfälligt Andrabis begäran och i en vecka var det oklart om personalen fick byta jobb, men efter upprop från allmänheten ändrade domaren sitt beslut.
Även om de flesta chefer inte går till domstol för att hindra sina anställda från att säga upp sig så motsätter de sig fortfarande alla långsiktiga förändringar som skulle locka anställda att stanna kvar. Många företag erbjuder tillfälliga bonusar vid anställning, men inga rejäla löneökningar eller verkliga förändringar av villkoren. Cheferna kommer bara göra det absoluta minimum som krävs för att stoppa massuppsägningarna.

”Anti-arbete” är ett diskussionsforum på Reddit som har vuxit explosionsartat med 70,000 medlemmar i januari 2020 till en grupp på 1,7 miljoner medlemmar idag. Det är den enda riktiga samlingsplats som finns för de quitters som driver på “den stora uppsägningen”. Majoriteten av medlemmarna är under 35 år och identifierar sig som ”antikapitalistiska”, ”socialistiska” eller ”progressiva”.
Arbetarsolidariteten i forumet spillde ut i den verkliga världen förra veckan när tiotusentals medlemmar uttryckte sitt stöd för ”ThedaCare 7”. De startade en insamling som drog in 60,000 dollar för att täcka rättegångskostnaderna, massmejlade sjukhusledningen och firade kollektivt att domaren till slut gett arbetarna rätt.
Något som inte specificeras i forumet är just hur vi slår tillbaka mot brutala arbetsvillkor. Forumet samlar användbara tips och tricks och uppmanar till organisering men råder också medlemmar att stjäla eller slappa på arbetstid. Många medlemmar hungrar efter en väg framåt.

Det går inte att säga upp sig från kapitalismens exploatering. Enda sättet att besegra cheferna är att organisera sig och ta upp kampen. Starbucksarbetare runt om i landet är ett lysande exempel på detta. De vann rätten till betald självisolering för arbetare som utsatts för covid-19, innan de ens fått sitt första kollektivavtal. Hur vann de detta? Genom att vägra arbeta.
Det enda sättet för oss att vinna en verklig omvandling av arbetsplatsen och världen är att kämpa för det. Vi måste snarast bygga vidare på Starbucksarbetarnas drivkraft i hela landet och göra 2022 till ett år som cheferna aldrig kommer att glömma.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!