Rädda Farsta gymnasium

2012-11-16 11:15:56
Nu är kampen för att rädda Farsta gymnasium igång. På elevernas stormöte i veckan ska det diskuteras om vilka protestaktioner som ska genomföras.

Argumenten mot nedläggningen är många, här är några:
700 elever gör skolan till en stor och viktig skola. Att den är byggd för fler elever än så är bra för framtiden när elevkullarna växer igen. Tomma lokaler under tiden kan alltid hyras ut.
Lokalerna behöver rustas upp – ja! Och det är en viktig investering. Idag blir det allt ovanligare med riktiga skolbyggnader med riktiga skolgårdar, som är byggda för att vara ­skolor. Renoveringar är precis lika gärna argument för att låta skolan vara kvar eftersom delar av skolan är helt nyrenoverade.
Det är knappast en slump att
den högerstyrda staden skär ner på yrkesorienterade skolor i förorten.

Att stänga ett så stort och viktigt utbildningscentrum i söderort ­skulle vara ett förödande led i ­utarmningen av förorterna som bara måste stoppas. Varför får inte utbildning ske i ­förorterna? Det finns ingen annan större gymnasieskola i södra ytter­staden. Om skolan läggs ned försvin­ner också en rad arbetsplatser.
Farsta stadsdel har just beslutat sig för att dra igång en idrottsinrikt­ning. Farsta gymnasium har idrottsinriktning och ligger i närheten av en sportanläggning.
Läggs Farsta gymnasium ner sker en ny nivå av privatisering – av ­själva utbildningen. För då finns inte ­längre Barn- och Fritidsprogrammet – peda­gogisk inriktning – kvar i kommunal regi i hela länet. Detta är samhällsekonomiskt oförsvarbart eftersom Stockholm med sin inflyttning är den stad i landet med störst efterfrågan på barnskötare. Kommunen står för barnomsorgen, då borde kommunen rimligen stå för utbildningen av barnskötare.

Farsta gymnasium är en uppskattad skola med hög nivå på utbildningen. Elever från hela staden reser hit.  Man har precis i dagarna fått en stor presentation i DN:s gymnasieguiden och blir varje år nominerat till kvalitetsutmärkelsen.
Utbildningsnämnden har tagit beslutet på ett väldigt skralt underlag och man har överhuvudtaget inte undersökt vad elever, föräldrar och lärare anser. Till och med högerpartierna i Farsta stadsdelsnämnd protesterade och ansåg att det gick för snabbt – men blev överkörda av sina egna partier i stadshuset.
Utbildningsnämnden stuvar om totalt och skänker bort stadens  fina lokaler till friskolor.
I Frans Schartaus lokaler ska the International School of the Stockholm Region få vara. Eleverna från Frans Schartau flyttar till Brännkyrkas lokaler. Brännkyrkas ­gymnasium avvecklas också det och där uppstår sedan Stockholms nya gymnasium, även baserat på elever som gick på Farsta gymnasium. Allt detta för att elevunderlaget minskar lite – för att sedan öka.

Vad det handlar om är att högerpolitikerna ytterligare vill bana vägen för friskolorna och minska effekten av ett sviktande elevunderlag för dem.
RS i Farsta

Överlämning av RS-namnlistor

Stadsdelsnämndens möte torsdag 22 nov kl 18.00.
T-banehuset Tuben, Farsta centrum.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!