Rädda konduktörerna

2017-03-22 22:07:41

foto: Mattias Bernhardsson


Tisdag den 21 mars demonstrerade Seko Stockholm under parollen ”Rör inte min konduktör” utanför Trafikförvaltningens kontor i Stockholm. Uppemot 300 jobb är hotade på tvär- och lokalbanorna. Offensiv var på plats och talade med några av demonstranterna. 

– Först var vi 100 konduktörer på tvärbanan, nu är vi 60. Om beslutet att ersätta konduktörer med betalstolpar går igenom försvinner mellan 200 och 300 jobb på Tvärbanan, Saltsjöbanan och Lidingöbanan, sa Lina Yafi, ordförande Lokalbaneklubben Seko.
– Det började redan direkt efter valet 2014. Sedan dess har vi kämpat mot allianspartiernas förslag att ta bort konduktörerna, sa Ulrika Carlsson, förare på Tvärbanan och Nockebybanan, vice ordförande i Lokalbaneklubben.
– Vi har ett stort stöd bland resenärerna. Det handlar ju om skattebetalarnas pengar och trygghet.
– Personligen anser jag att det är upphandlingssystemet som ligger bakom. De ska hela tiden sänka kostnaderna. Om trafiknämnden tar det här beslutet kan de hävda att det råder övertalighet på lokalbanorna, sa Ulrika. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!