Rädda mötesplatsen i arbetarförorten Hammarkullen

2015-02-26 11:56:21
Marias pizzeria har fått sitt hyreskontrakt uppsagt. Arbetarförorten Hammarkullen i nordöstra Göteborg riskerar nu att tappa en central och viktig mötesplats.

Det kommunalt ägda fastighetsbolaget Göteborgs­lokaler hyr ut lokalerna till Folkets Hus som i sin tur hyr ut till Marias. Nu har kontraktet sagts upp av hyresvärden. Detta sker till förmån för annan hyresgäst och/eller verksamhet. Ryktet talar om ett EU-projekt, med en upprustad entré till Folkets Hus och intilliggande café för de studenter som håller till i ovanliggande lokaler.  Till månadsskiftet, alltså redan den 28 februari, skall all verksamhet och inventarier ha flyttats ut.

Marias pizzeria utgör en viktig mötesplats mitt på Hammarkulletorget där alla välkomnas. Folk kommer och går och det skapas rörelse kring torget till sen kväll vilket också ger en trygghetskänsla för boende i hela Hammarkullen. Hyresgästerna erbjuds heller inga alternativa lokaler och köps motvilligt ut för en mindre summa.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ställer inte olika verksamheter mot varandra. Vi välkomnar initiativ till olika former av upprustning i våra förorter. Det viktiga är dock att detta sker i dialog med boende och utifrån de behov som finns. 

Göteborgslokaler, som också äger den nyräddade simhallen i området, har exempelvis inte gjort några större investeringar för renovering, vilket ledde till
att frågan om stängning av badet till slut blev aktuell.

Känslan är nu att man kan renovera, bygga om och bygga ut lokalerna med projektpengar för att sen ta ut en högre hyra från någon etablerad kedja. Rädslan för att priserna hamnar därefter och att Hammarkulleborna exkluderas mer än de inkluderas är påtaglig.

I detta läge borde ursprungsfrågan vara, vad behöver Hammarkullen? Ett café är inte fel, men andra lokaler borde kunna hittas till verksamheten och inte ersätta en befintlig och fungerande mötesplats som drivs av hårt arbetande personer som nu ställs på gatan.

Alla boende och berörda måste ha rätt till information och möjlighet att påverka vad som händer i Hammarkullen.

Demonstration mot Göteborgs­lokaler och till stöd för Marias pizzeria äger rum under torsdag den 26 februari klockan 17.30 på Hammarkulletorget med kraven:

  • Förläng kontraktet.
  • Bevara viktiga mötesplatser.
  • För ett levande torg. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!