The European Federation of Public Service Unions (EPSU), som representerar åtta miljoner offentliganställda från 250 fackföreningar, säger att hälso- och sjukvården har drabbats i alla länder till följd av krisen.
Norrbottens Läns Landsting (NLL) har höjt skatten med 98 öre men trots det fortsätter nedskärningarna, till exempel på vårdcentralerna. I landstingsplanen förutspås underskott på 390 miljoner kronor år 2012 och nedskärningar på 350 miljoner kronor. Nedskärningarna drabbar vårdtagare, anhöriga och personal. Det är också slöseri med samhällsresurser, då människor inte får den vård och omsorg de behöver.
Att höja skatten är bevisligen inte någon lösning, dessutom slår det hårdast mot låginkomsttagare. RS säger som enda parti att det är de rika, som fått det allt bättre under högkonjunkturen och som även under krisen har fortsatt att roffa åt sig, som ska betala.
Det som behövs för att stoppa nedskärningarna och rusta upp vård och omsorg är höjda och inflationsskyddade statsbidrag. Oavsett regering har statsbidragen urholkats under många år. Det har inneburit att vården, trots stora kostnadsökningar, ska klara sig på samma eller mindre del av samhällets resurser.
Enligt ekonomen Sten Ljunggren skulle den offentliga sektorn ha cirka 100 miljarder kronor mer i 2009 års priser om dess andel av BNP varit densamma som 1980. För NLL skulle det innebära cirka 800 miljoner kronor extra årligen, långt över de underskott som hotar de närmaste åren.
I Sverige ser vi också en utveckling med allt mer privat vård, privatiserade läkemedelsbolag och utförsäljningen av apoteket. De som gynnas av detta är vårdföretag o s v, som gör vinst på att människor är sjuka!
Enligt en sammanställning som TT har gjort ökade de största vårdföretagens vinst förra året. Delvis till följd av den stora andelen privat vård har Stockholm den näst dyraste vården i Sverige, men vad gäller kvalitet och effektivitet är den näst sämst.
RS kräver allas rätt till vård efter behov, inte vinst!
Argumenten för nedskärningar, att allt färre arbetande försörjer allt fler äldre, att det ”inte finns pengar” och så vidare, håller inte. Även mätt per invånare är Sverige rikare än någonsin – men fördelningen är mer orättvis än någon gång i modern tid. Till exempel kommer storföretagens aktieutdelningar år 2010 med råge att överstiga 100 miljarder kronor, trots krisen och då är direktörslöner och bonusar inte inräknade.
Regeringen har kommit med frikostiga räddningspaket till bankerna, och tack vare skattemiljarder kunde Nordea i år dela ut 2,8 miljarder kronor i bonus. För att pengarna ska omfördelas och tas tillbaka till kommu- ner och landsting krävs kamp och protester, lokalt och nationellt.
Vårdupproret i Västernorrlands landsting, som har förhalat nedskärningarna, måste sprida sig över hela landet. I Norrbotten har till exempel räddningen av Porsöns vårdcentral visat att kamp lönar sig.
Rösta på Rättvisepartiet Socialisterna i årets landstingsval. Vi ställer upp med kandidater på arbetarlön och löften om att aktivt ta kamp mot nedskärningar och privatiseringar – även efter valet.
Johanna Evans
Förstanamn på RS landstingsvalsedel i Norrbotten