Rädda Volvojobben i Umeå

2013-10-23 11:12:26
Volvo lägger ner monteringen i Umeå och flyttar till Tulefabriken i Göteborg. Nedläggningen drabbar direkt 500 anställda som blir av med jobbet.

De anställda var ledsna efter meddelandet om att jobben har varslats, men även arga. Under det första informationsmötet där Volvo berättade om sitt beslut för de anställda lämnade hälften lokalen. Produktionen stod ­stilla under hela eftermiddagen.
Volvo Lastvagnar är den i särklass största industrin i Umeå med nästan 2 500 anställda. Flytten kommer dessutom att påver­ka de många underleverantörerna som finns i regionen. En av dem är Isinghausen, som leverar stolar till lastbilshytterna och som har Volvo som enda kund.

Det här är inte de första indu­strijobben som varslas i Umeåre­gionen. Mellan år 2004 och 2009 försvann ca 1 500 andra industrijobb från Umeå.
Därtill har även sågen i lokala Holmsund lagts ner innan det här skedde.
Lokalpolitikerna har varit snabba med att gå ut i media och säga att de är besvikna över vad som hänt. Dock har ingen politiker lagt fram någon form av plan eller strategi som möjliggjort att det här hade kunnat undvikas. På riksnivå har Jonas Sjöstedt (partiledare för Vänsterpartiet) gått ut och sagt att han tror att det hade kunnat undvikas om fraktbidraget hade funnits kvar.
IF Metall i Umeå samlade medlemmarna direkt och ordnade ett möte redan dagen ­därpå, där de anställda kunde samlas. De har även protesterat högljutt emot nedläggningen.
Det som har saknats i deras protester är en större samling, där Umeåborna kan samlas och protestera tillsammans med de anställda.
Det har sedan länge ryktats om nedläggning av monteringen i Umeå.
Redan vid varslen för 1 000 anställda åren 2008-2009 var det tal om att monteringen skulle läggas ner i Umeå. Det här var under en tid av global lågkonjunktur. Men denna nedläggning kommer istället efter en längre tid av vinster för Volvo.
Volvo genomför nu ett sparpaket på 4 miljarder kronor efter flera goda aktieutdelningar. Pengar som snarare behöver ­investeras i ett aktivt hållbarhetstänk för att bygga industrier för framtiden med förnyelsebara drivmedel.

När nu lastbilskonjukturen i Europa har sviktat under året och Volvo inte har kunnat göra samma aktieutdelningar som tidigare år blev svaret ett sådant här kortsiktigt sparpaket.
När dessa aktieutdelningat ­leder till nedskärningar i fungerande delar av verksamheten blir det bara än mer tydligt att Volvo endast strävar efter en större vinst.
Flyttningen av montering till Tulefabriken innebär inte heller några nya arbetstillfällen i Göteborg.
Istället ska en del av det ­arbete som tidigare gjordes i Tulefabriken flyttas till Frankrike.
För att sätta stopp för detta skulle det behövs större protester i form av demonstrationer och strejker, inte bara i Umeå utan även vid Tulefabriken i Göteborg. Det är ett svårt steg att ta, men strejk är det största ekonomis-ka maktmedlet vi har gentemot vinstdrivande aktiebolag.
Volvos sparpaket och flytt visar återigen att fordonsindustrin är för viktig för att ­vinstdrivande aktiebolag ska ha ansvaret över frågan.

Thomas Abramsson
Rebecka Strömbom


Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Umeå säger:

  • Facken på Volvo måste säga gemensamt nej till bolagets nya sparplan.
  • Omedelbar kampanj för att rädda Volvojobben. IF Metall med stöd av Umeås övriga fackföreningar bör redan utlysa en man ur huse-demonstration.
  • Förbered för nya aktioner, inkluderat strejker. Kommunledningen måste ge fullt stöd till de anställdas kamp.
  • Förstatliga Volvo och hela fordonsindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!