Rasistisk terrorism mot asylboenden

2015-10-21 15:09:37
14 personer fick rökskador när ett asylboende stod i lågor i tisdags morse. Tre andra blivande flyktingförläggningar har brunnit på en vecka. Detta är inget annat än terrorism och mordbränder.

Munkedal, Kungsbacka, Ljungby och Arlöv är de fyra senaste kommunerna som har drabbats av terrorn. Branden i Munkedal i tisdags kunde ha slutat med dödsoffer om inte väktare hade slagit larm.

Både i Ljungby och Kungsbacka hade informationsmöten om flyktingboenden genmomförts bara några dagar innan branden. Sedan i mars har 15 aktiva eller blivande förläggningar drabbats av bränder och våldsamma attacker. 

Tidningen Expo har tidigare i en undersökning konstaterat att förläggningar för flyktingbarn är särskilt utsatta. I år har bränder och andra attacker mot boende för ensamma barn utförts i Boden, Värnamo och Kolbäck.

Nazistiska och rasistiska hatare på internet uppmuntrar dåden. ”Låt dem brinna”,  ”äntligen” och ”härligt” är några av kommentarerna.

Nazistgruppen Nordisk Ungdom (NU) deltar aktivt för att öka angreppen. Efter knivmorden på IKEA genomförde NU en aktion med bland annat äggkastning utanför det asylboende i Arboga där den misstänkte bodde. Strax därefter evakuerades de boende sedan brandfarlig vätska hade hittats i närheten av boendet.

Nordisk Ungdom har också angripit volontärer som hjälper flyktingar på Stockholms Centralstation. Andra nazistgrupper har valt att stödja SD:s krav på flyktingstopp.

Sverigedemokraternas Facebook­sida i Mullsjö har uppmärksammats för en uppmaning just till mordbränder mot förläggningar. De lokalt ansvariga i SD har vägrat radera inlägget.

Samtidigt uppmanar Kent Ekeroth i Sverigedemokraternas ledning alla sina anhängare att agera för att stoppa nya förläggningar (se SD trappar upp rasisthetsen). 

Det är samme Kent Ekeroth som år 2011 blev känd för uttalanden som var identiska med massmördaren och terroristen Anders Behring Breiviks.

Sverige och hela Europa är polariserat. För att stoppa rasismen räcker det inte med polisutredningar och uttalanden från politiker.

Det finns en stor opinion som är solidariska med flyktingarna. Denna opinion behövs i manifestationer och försvar av asylboendena. Mordbrännarna och deras anhängare måste avslöjas.

  • Stoppa mordbränderna. Mobilisering mot rasistisk terror och för försvar av förläggningarna från lokala organisationer, asylsökande och frivilliga.
  • Mer resurser till kommunerna för extra personal.
  • Asylboenden ska vara i offentlig drift. Stopp för privata profitörer. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!