Rasistiska FrP i Norges nya regering

2013-10-19 18:15:35


Siv Jensen, Fremskrittspartiets ledare, blir finansminister i Norges blå-blå regering.

Att Fremskrittspartiet (FrP) ingår i den nya norska regeringen är ett hot och en varning. Ministrar med en rasistisk politik betyder både en brutalare dagspolitik och att partiet accepterats av en stor del av media och partier.

Att FrP ingår i regeringen är ett steg längre än när Dansk Folkeparti var ett rasistiskt stödparti till den danska högerregeringen 2001-2011.
FrP är precis som DF i första hand ett islamofobiskt parti, med teorier om en smygande ”islamisering” av Norge och Europa. Det är ingen tillfällighet att massmördaren Anders Behring Breivik fick sin politiska skolning i Fremskrittspartiet.
I regeringsförklaringen märks FrP:s linje tydligt.
Då ska man veta att Norge även med den förra regeringen genomförde flera försämringar, inklusive tvångsutvisningar. Ett exempel som ges i norska media var en familj som i somras utvisades till Jordanien efter 10 år i Norge.
Redan på sidan två i det långa dokumentet sägs att utvisningar av ”kriminella utlänningar” ska förstärkas. I ett långt avsnitt om ”integrering” betonas att ”människor som fått laglig rätt” att stanna i landet måste ”bidra och delta”, samt känna samhörighet med det norska samhället.
Det ska ta längre tid att bli norsk medborgare och inkludera tester i norska och samhällskunskap.
Den nya regeringen vill försvåra ankomsten för flyktingar och prioritera kvotflyktingar med ”störst chans till en lyckad integrering”.

Precis som i Danmark försämras möjligheterna till familjeåterförening och äktenskap, ironiskt nog från en regering som säger sig hylla ”familjen”. De som inte är norska medborgare måste båda vara 24 år för att få gifta sig. Äktenskapet måste vara i fem år för att den som flyttat till Norge ska få stanna efter en skilsmässa.
Redan idag måste en norsk medborgare som gifter sig med en utlänning tjäna minst 246 000 norska kronor per år. Detta belopp kommer nu att höjas.
Den nya blå-blå regeringen försökte först ge sken av att vara humanare, med beskedet att 752 flyktingbarn skulle få stanna. Men i det fin-stilta i denna ”engångslösning” fanns regler som gör att endast 170 flyktingar verkligen får stanna. Barn från t ex Somalia och Iran kommer inte att få stanna eftersom dessa länder inte har ett speciellt avtal med Norge.
Fremskrittspartiet är ett högerpopulistiskt parti som t ex har drivit krav om mer pengar till äldreomsorgen och stöd till de fattigaste. Men nu ingår partiet i en regering som inte kommer att infria dessa löften.
Det som då kan hända är att partiet förlorar stöd. Svaret kommer då med säkerhet att bli ytterligare ökning av partiets rasistiska och islamofoba profil.

Rasismen riktas just i hög grad mot romer. Bland det första som den nya regeringen beslutat om är ett förbud mot tiggeri i Oslo, med ­möjlighet för fler kommuner att följa efter. Tiggarna som ska jagas bort är i de ­flesta fall romer från Bulgarien och Rumä­nien. FrP har krävt att tiggarna ska ut­visas.
Att Høyre omfamnat FrP i sin regering är som när kriminella ”tvättar pengar”. Den blivande statsministern Erna Solberg ställer upp som garant för FrP.
Redan har debatten i Norge, liksom i Danmark, vridits i rasistisk riktning. De flesta partierna har påverkats, inklusive socialdemokratiska Arbeiderpartiet.

I Sverige finns motsvarande process. Trots att övriga partiledare håller sig undan från Sverigedemokrater­na är bara det faktum att partiet i tv-debatter är ett parti bland de övriga en del i en ökad acceptans. Till och med efter nästa val kan det öppna för en dansk eller norsk utveckling, där andra högerpartier samarbetar med Sverigedemokraterna.
Antirasismen måste vara en viktig del av motståndet mot den blå-blå regeringen i Norge, särskilt som rasismen används för att dra bort uppmärksamheten från attackerna på välfärden. Det behövs gemensam gräsrotskamp för rätten till asyl, mot rasism och mot regeringens högerpo­litik, för ett demokratiskt ­socialistiskt alternativ.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!