Rasistiskt brandattentat mot flyktingförläggning

2016-10-20 09:58:29

foto: Leo Nobel
Många flyktingförläggningar har utsatts för rasistiska attacker i spåren av etablissemangets närmanden till SD.

Natten till söndag den 16 oktober brann det i ett boende för nyanlända i Fagersjö i södra Stockholm. 37 personer evakuerades och det tog räddningstjänsten hela natten att släcka elden. Lyckligtvis kom ingen till skada. 

Boendet består av portabla modulhus och är ett boende för personer som har fått uppehållstillstånd och är på väg in i det svenska samhället.

Redan kvällen innan hade någon försökt starta en brand genom att ställa en dunk med olja i en ugn, men detta upptäcktes i och med att brandlarmet gick igång och personalen kunde stoppa branden. 

En av de boende, som inte vill vara med med namn, sa att han var övertygad om att detta vara ett dåd med rasistiska motiv. Han bor själv i en annan del av boendet som inte fattade eld och behövde därför inte evakueras, men tyckte ändå att det hela kändes väldigt obehagligt.

Detta är inte någon isolerad händelse. I över ett år har det svept en våg av brandattentat mot flyktingförläggningar över Sverige. Även om det ännu inte finns några misstänkta för det här dådet är det mest troligt att detta har utförts av organiserade rasister, eller möjligtvis någon eller några som inte är medlemmar av någon rasistisk organisation, men med högerextrema sympatier som har fått ett ökat självförtroende i och med rasismens frammarsch i samhället.

Samtidigt som rasismen normaliseras med regeringens högersväng i flyktingpolitiken, Sverigedemokraterna som växer i opinionen och nazistiska Nya Tider i TV-soffor och på bokmässan har motståndet tillfälligt mattats av. Attentat som detta visar varför det behövs en bred och kämpande antirasistisk rörelse, för detta är vad som händer när nazister och rasister får stå oemotsagda.  

Den 12 november kommer Nordiska motståndsrörelsen att marschera i Stockholm. Detta är en renodlad nazistorganisation som stod bakom mordet på en antirasist i Finland för en dryg månad sedan samt attacken mot en fredlig antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. 

Denna gången måste de möta på motstånd likt i Kärrtorp där de jagades iväg ut i skogen, vilket födde en våg av antirasistiska demonstrationer över hela landet. 

Det är dags att återuppbygga den antirasistiska rörelsen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!