Rättvisekämpar åtalas på Irland

2015-08-26 13:53:30


Regeringen använder politiska rättegångar för att försöka knäcka motståndet mot vattenavgifterna.

Sent den 12 augusti rapporterade olika medier att åtal kommer att väckas mot 23 personer från arbetarområdet Jobstown i Dublin, inklusive mot parlamentsledamoten Paul Murphy och fullmäktigeledamöterna Kieran Mahon och Mick Murphy, samtliga  från Anti Austerity Alliance (Antiåtstramningsalliansen, AAA) och Socialist Party (CWI Irland). Informationen läcktes innan någon av de anklagade meddelades, troligen från källor inom Gardaí (polisen).

Åtalen kommer till följd av den protest som ägde rum i november 2014, när vice statsminister Joan Burton, som också är socialminister och ledare för socialdemokratiska Labour, försenades av en sittprotest i ungefär två timmar. Åtalen innefattar påståenden om våldsamt upplopp, skadegörelse och olaga frihetsberövande. Det är extremt allvarliga anklagelser, olaga frihetsberövande kan innebära livstids fängelse.
Fallet kommer att gå till rättegång i en så kallad Circuit Court (där allvarligare brott behandlas), vilket innebär att en jury kommer att avgöra fallet istället för en domare. Det är inte klart när rättegången kommer att äga rum, men den kommer att äga rum efter höstens val. Helt klart är dock att den blir den mest betydelsefulla politiska rättegången i Irland på årtionden.
Som svar på detta har representanter från AAA fördömt dessa beslut som helt politiskt motiverade.
Åtalen kommer i en tid när opinionssiffrorna ser mörka ut för regeringen och där deras planer för vattenavgifter är i ruiner efter att ha misslyckats med Eurostattestet (en central del av deras finansieringsmodell) och där hela 57 procent vägrade att betala den första räkningen.

I februari arresterades 40 personer under två veckor i dagliga räder av polisstyrkor i massivt antal. Meningen med dessa okonventionella ageranden av polisen var uppenbart att terrorisera ett område för att ha engagerat sig i effektiva protester mot Joan Burton som av de flesta ses som skyldig för attackerna på de fattigaste skikten av samhället – särskilt de som lever på bistånd samt ensamstående föräldrar – och för att skicka en varning till arbetarklassen om att inte följa exemplet Jobstown.
Att läcka vaga rapporter om åtalen till media syftar också till att provocera fram rädsla i grannskapen. Det motsäger också tidigare rättfärdiganden om att de dagliga räderna ägde rum på grund av att de misstänkta var ”flyktbenägna”.
Protesten som dessa åtal riktas mot var en betydelsefull händelse i massrörelsen mot vattenavgifter under det senaste året. Protesten involverade 700 lokalt boende som samlades vid en skola efter att de hade hört att Joan Burton hade en föreläsning där.
Kombinerat med vreden över vattenavgifterna finns det en förståelig ilska i Jobstown. Området har övergetts av det politiska etablissemanget sedan många år tillbaka och har förråtts av Labour som traditionellt har haft starkt stöd.

Men dessa händelser och den våldsamma reaktionen mot dem från etablissemanget visar på polariseringen i Irland mellan de som har drabbats av åtstramningarna och de som har gynnats av dem. Det visar också på hur ruttet Labour har blivit.
Utsikten av en rättegång där Joan Burton är huvudvittnet mot offren för den hänsynslösa åtstramningspolitiken och där den fundamentala rättigheten till att protestera kommer att vara det huvudsakliga politiska temat, kommer bara att innebära att hatet mot Labour fördjupas ytterligare.
– Det här försöket att kriminalisera protester och skrämma folk från att protestera kommer inte att fungera. Det kommer bara att inspirera till att fler deltar på nästa landsomfattande protestdag mot vattenavgifter den 29 augusti, säger Paul Murphy, parlamentsledamot för AAA och medlem i Socialist Party.

Tillsammans med de boende i Jobs­town kommer AAA att kämpa i den massiva politiska kampanjen för att alla åtal mot de protesterande ska läggas ner.
Tillsammans med kampen mot vattenavgifterna och åtstramningarna kommer AAA att göra detta till en huvudfråga under valkampanjen.
Om detta går till rättegång kommer vi att se till att åtstramningspolitiken kommer på agendan samt försvara rätten till att protestera. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!