Recension: Amanda, min dotters resa till IS

Det här är en berättelse om en ung kvinna som inte finns mer. Det är också en oerhört sorglig uppgörelse med det svenska klassamhället och med den ökande intoleransen och islamofobin som medvetet använts av politiker och partier i syfte att öka klyftor och misstänksamhet människor emellan.

ÅSA KARLSSON

Hur sker radikalisering? Kan vem som helst bli hjärntvättad och förlora sin personlighet och sin frihet? Vad finns det för bidragande orsaker som leder till det katastrofala slut som drabbade Amanda och Michael och så många andra, de flesta civila, kvinnor och små barn. Finns det vinnare i krig?
Amanda konverterade till islam som tonåring efter det att hennes mamma Ulrika blivit mer och mer blivit intresserad av islam genom långa samtal med en grannfamilj, genom litteratur och inspelade predikningar. Ulrika var en sökare som i sin ungdom hade varit aktiv i vänsterkretsar och då träffat Patricio som flytt från diktaturens Chile. De delade intresset för politik, chilensk kultur och musik. De var två rastlösa själar och skildes redan efter något år, men behöll kontakten.
Ulrika blev sjukpensionär och Amandas halvbror beskriver livet hemma som kaotiskt. Han konverterade som 10-åring eftersom hans mamma blev så glad och livet blev lite bättre. Amanda och hennes mamma levde efter mer och mer strikta regler och sista året i gymnasiet blev det för svårt, Amanda hade en huvudroll i klassens pjäs på Estetiska programmet och bra betyg, men hoppade av. Hon träffade sin blivande man, som ofta var hemma hos mamman eller predikade för växande skaror. En charmig kille som snabbt kom in i familjen. Patricio var chockad över att Amanda hade hoppat av skolan, men förstod inte hur djupt troende hon var. De hade mest kontakt via sociala medier och där verkade hon vara ungefär som vanligt. När hon fick sitt första barn hälsade han på och hoppades att det skulle gå bra.
Den man som blev Skandinaviens mest kände IS-rekryterare var av norsk härkomst och föddes i förorten Bergsjön. Hans släkt och familj var kristna och aktiva på olika sätt inom sitt samfund. Han var van vid karismatiska predikanter och ledande män i patriarkala sammanhang så steget till IS kanske inte var så långt. Michael Skråmo fann tidigt sitt intresse i islam och att predika den strikta form som IS använde sig av, drömmen om ett kalifat, ett utopiskt gudssamhälle där män är guds krigare och kvinnors roll är att föda barn och lyda sin man. Han var blond och talade svenska. Guld värd för IS som talesperson. Han började lägga upp videofilmer på internet och talade öppet om ett religiöst krig, om att ta till vapen för en ny värld. Alla troende borde också tänka på att flytta till det område i Syrien där IS styrde och byggde sitt kalifat, sitt utopiska ideala gudssamhälle.

I boken beskrivs också en plågsamt sökande resa som hennes pappa gör, i syfte att förstå och kunna berätta för hennes barn hur en levnadsglad, kreativ drömmande tonårstjej som avskydde orättvisor och med drömmar om att bli skådespelare vilseleddes och lockades in i en bokstavstroende och intolerant miljö. Skam och kärlek blandades med oro för Amanda och hennes sju barn, fyra födda i Sverige och tre mitt i krigets vansinne och brist på allt: mat, skydd, trygghet. Efter IS fall sattes främst kvinnor och barn i fångläger och kampen för att få hem de med svensk anknytning började. Lägren var hemska, knappt mer än grävda gropar med lite tältduk, för lite mat och hög dödlighet.
Olika människorättsorganisationer försökte hjälpa till, politiskt var det komplicerat eftersom alla i lägren sågs som fiender, även små barn. Boken reder ut och förklarar, men underkänner totalt den tystnad och tvekan från den svenska staten som försenade och försvårade för de som ville rädda barnen.
Sedan många år har vi lagar och konventioner till värn för barn och mänskliga rättigheter. De lagarna behöver bli respekterade och följda. När akuta mänskliga tragedier uppstår kan inte byråkrati och politik gå före humanitära insatser.
Patricio Galvez är både pappa och morfar och kallar sig världsmedborgare, trött på intolerans. Islamofobi blir en bekräftelse på att hela samhället avskyr Amanda och andra muslimer. IS ledande män och andra extrema och diktatoriska ledare använder sig av våld, skräck och förtryck för att nå sina mål. Kvinnors rättigheter är obefintliga. Kampen för frihet måste fortsätta.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!