”Regeringen sparkar på oss”

2007-02-07 14:43:09
Folk är rasande över chockhöjningen av a-kasseavgiften.

Att moderatregeringen riktar vapnen mot de svagaste är glasklart: deltidsjukskrivna tillika deltidsarbetslösa drabbas värst.
Skriande orättvist är det att denna grupp redan dubbelt bestraffade får avgiftshöjningar precis som alla andra, trots att ersättningen att leva på sänks.

Skriande orättvisor

Eiwor Wass a-kasseavgift höjdes nu i månadsskiftet med 247 kronor till 503 kronor i månaden. Trots att hon är sjuk och arbetslös måste hon alltså betala full avgift – men den första mars sänks hennes arbetslöshetsförsäkring till 60 procent.
– Det är åt h-e. Det är så fel. Den här regeringen sparkar på de som redan ligger. Idag får jag ut 9 500 kronor att leva på, sen blir det ännu mindre. Vad ska jag göra?
Eiwor drabbas dubbelt, både som sjuk och som arbetslös.
Från och med den 1 januari har beräkningsgrunden för den sjukpenningsgrundande inkomsten sänkts med 1,1 procent. Detta innebär att en sjukskriven som hade 18 000 kronor i inkomst nu får ut 150 kronor mindre i månaden.

Låglönemarknad hotar

Eiwor ser baktanken med det hela:
– Regeringen vill pressa fram underbetalda jobb. Hushållsnära tjänster är galet, det kommer vi lågavlönade få betala för. Skriv att jag är emot utförsäljningen av allmänyttan också!

Är du beredd att demonstrera?
– Absolut. Och jag har många att ta med mig. Facken är alldeles för flata. De bara måste agera mer än vad de gjort hittills.
Rättvisepartiet Socialisterna får stort gehör på kravet att det krävs en ny protestdag i mars mot regeringen när ersättningen i a-kassan sänks för de arbetslösa.
Läs mer i Offensiv om vad du kan göra för att pressa fackledningarna till att utlysa protester.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!