Regeringen stjäl 740 kr från varje elev

2013-08-07 10:56:22
240 miljoner kronor ska tas bort från elevernas studiemedel varje år. Så lyder regeringens nya förslag. Det förslaget skulle innebära att den årliga inkomsten för gymnasieelever skulle sänkas från 10 500 kronor per år till 9 760 – 740 kronor per elev och år.

Regeringen motiverar förslaget med att man fokuserar på låginkomsttagande familjer, vilket i sig är en bra sak. Men som vanligt när dagens politiker vill förbättra för den ena, måste det kosta för någon annan. 
Idag är många gymnasieelever självförsörjande och lever till största delen på sitt studiebidrag. En sänkning av studiebidraget skulle innebära ett stort bakslag för de elever som inte tillhör de 17,5 procent som skulle få ett högre bidrag.
–  Det är bra att de i stort behov får mer pengar, men studiebidraget borde höjas generellt, inte sänkas. Många gymnasieelever har en egen ekonomi och måste redan ta extrajobb för att få det att gå runt. En sänkning kan slå hårt mot dem, säger Jakob Hultgren från Sveriges elevkårer.

Detta kommer göra uppdelningen mellan elever i rika familjer och familjer med låg eller medelinkomst än tydligare. 
Alla familjer som har en gemensam inkomst på mer än 17 500 kronor varje månad skulle drabbas av denna nedskärning. Björklunds och regeringens vision av en klasskola lyser nu igenom, starkare än någonsin.
Men förslaget till sänkning av studiemedlet är inte den enda förändring regeringen vill se. Ett annat förslag gällande privatiseringar av statliga universitet och högskolor har också lagts fram. 
Regeringen vill dock fortfarande att staten ska finansiera universiteten och högskolorna, men de ska ägas av så kallade privata stiftelser.

– När inte staten på samma sätt kan stipulera villkoren för lärosätena genom lagstiftning, har vi inte samma garanti för att rättssäkerhet och kvalitetssäkring kommer att vara likvärdig för alla studenter, säger Erik Arroy, ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer. 
Även ST-facket är väldigt kritiska till det nya förslaget och menar precis som Arroy att studenternas villkor och rättigheter kommer att försämras. Ett skolsystem som liknar det amerikanska håller på att byggas upp och en liknande utveckling som sker i de övriga delarna av välfärden sker även i utbildningssektorn och så länge kapitalisterna får fria tyglar kommer ingen förändring kunna ske.

Marcus Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!