Regeringsbluff om sjukförsäkringen

2011-04-13 15:50:23


Högerregeringens aviserade ändringar i den sjukförsäkring som man själv raserat är bara små kosmetiska föränd­ringar som görs i hopp om att mildra kritiken och för att försöka rädda de havererade allianspartierna KD och C.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons pudel om att undanta några få till utöver cancersjuka och sängliggande från utförsäkringarna i sjukförsäkringen lurar få. Den lilla reträtten, som mest tycks vara till för att skydda Kristdemokraterna från kyrkornas kritik, måste uppfattas som en ren provokation mot de sjuka och de fackliga organisationer­na.

De berörda läkarna, vars åsikt rutinmässigt underkänns, kyrkornas diakoner och fackförbundet ST inom Försäkringskassan har varit först att syna bluffen.
– Det här är mest kosmetika, säger Siv Norlin, ST-ordförande för de försäkringskasseanställda.

På Annandag påsk den 25 april genomförs det protestmöten och demonstrationer på minst ett 40-tal platser i hela landet på initiativ från aktiva i olika församlingar, som är lätta att hitta på Facebook.
Socialister och rättvisekämpar bör enligt RS/Offensiv delta för att visa sin solidaritet, och förlika sig med att initiativet denna gång kommer från kyrkor­na.
Samtidigt har krönikören Martin Ezpleza i Aftonbladet en poäng i att det nu är dags för de utförsäkrade själva att gå samman och visa att de är en politisk kraft.
Den hittills största skandalen är dock den totala passivitet som uppvisats av LO, TCO och andra fack utom försäkringskassans egen ST-avdelning.

Om facken med alla sina resurser lyft så mycket som lillfingret för att besvara attackerna på a-kassan och sjukförsäkringen som mest drabbar dess egna arbetslösa, arbetsskadade och sjuka medlemmar med en politisk strejk, hade regering­en Reinfeldt knappast kunna vinna valet 2010.
Det är misstag som inte får återupprepas. Om de inte klarar att besvara denna nya provokation själva är det dags för årets upplaga av Septemberalliansen att förbereda en ny mäktig manifestation i samband med att riksdagen öppnar efter sommaren.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!