Rudans vårdcentral och rehabenhet i Handen säljs

”När vård köps och säljs är det med vinstintresset i centrum, inte patienterna.” (Foto: CC0)

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Den privata vårdjätten Praktikertjänst AB köper två vårdcentraler och nio rehabenheter från Aleris i Region Stockholm och Gävleborg. Köpet berör totalt 400 anställda, 30 000 listade patienter på vårdcentralerna och över 170,000 besökare som varje år kommer till rehabenheterna. Affären omfattar vårdcentralen Rudans vårdcentral och rehabenheten i Handen.

Vilka är Praktikertjänst AB? Verksamheten är organiserad efter ”tro på entreprenörskap och individuell frihet att styra verksamheten”.
Det har bland annat inneburit att läkare bär sina egna kostnader: allt från hyra och förbrukningsvaror till röntgen och blodprover.
Den som har tagit emot många patienter, men haft låga kostnader, kan välja att öka sin lön eller ta ut ett större engångsbelopp. Denna modell varnade läkare tidigt för kunde leda till ”risk för etiska övertramp”.

Förra året krävdes Praktikertjänst på skadestånd av Region Skåne när det kom fram att en av deras vårdcentraler hade satt i system att neka äldre och LSS-boende livsuppehållande vård, samt att de tog betalt för flera vårdbesök som aldrig ägde rum.
För några år sen framkom att Praktikertjänsts Ultragyn vid Sophiahemmet i Stockholm systematiskt utsatte kvinnor för omotiverade kirurgiska ingrepp, för att kunna salta räkningen till regionen.
Praktikertjänst AB gjorde en vinst på 867 miljoner kronor 2020 – över 10 procent av den totala omsättningen.

– När vård köps och säljs är det med vinstintresset i centrum, inte patienterna. Tvärtom leder det till osäkerhet, bristande planering, sämre kontinuitet och ofta pressade kostnader. Vården ska inte vara en handelsvara, säger Katja Raetz, specialistsjuksköterska och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.
Efter att vårdval för husläkarmottagningar infördes i Region Stockholm 2008 öppnades flest nya vårdcentraler där det ansågs vara mest vinstgivande, där de friskaste människorna bor, som konsumerar vård utan att vara i störst vårdbehov.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver ett stopp för handeln med vård. Driften måste vara långsiktig och vinstfri – därför borde det vara självklart att regionen river upp vårdvalen, tar tillbaka den privatiserade vården och garanterar patientsäkerhet och bra arbetsvillkor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!