Reinfeldt är USA:s marionett

2010-09-30 13:49:04
Efter att Hollland i söndags genomfört sitt trupptillbakadragande från kriget i Afghanistan har den moderatledda högeralliansen lanserat sin framtida Afghanistanstrategi.
Till skillnad från nästan alla andra regeringar kan den tänka sig en upptrappad närvaro i landet, både vad gäller militär och polis. Formellt är Sverige inget Natoland, men i praktiken backar Sverige upp USA-imperialismens intressen betydligt lojalare än andra Natoländer.

Kriget i Afghanistan ska också ge vinstmöjligheter för svenska kapitalister. Nyligen kritiserade Stockholms handelskammares internationella chef Charlotte Kalin svenska kapitalister för att vara för fega nu när Kar­zais korrupta regim auktionerar ut landets naturtillgångar, till exempel stora malmfyndigheter.
Som för att understryka regeringens krigsaktiviteter så börjar denna vecka USA:s bombövning över Norrbotten, med 25 flygplan och 250 soldater. Efter allt större Natoövningar i Sverige och svenskt deltagande i amerikanska flygövningar, som Red Flag, så samövar svensk militär för första gången ensamt med USA i Sverige. USA hyr också Vidselbasen utanför Älvsbyn för en helt egen bombfällningsövning under en vecka.
”Det här är precis det som länets kommuner och länsstyrelsen kämpat för: att utländska försvarsmakter ska hyra in sig på basen i Vidsel. Och att USA är intresserat är ett gott betyg eftersom landet har mycket bra anläggningar”, säger den moderate rikdsdagsmannen från Norrbotten Christer Hammarberg.

Den rödgröna oppositionen är inte mycket bättre än regeringen.
S-riksdagsmannen Fredrik Lund-Sammeli från Luleå har också välkomnat Nato och USA. I sin ge- mensamma försvarspolitiska plattform säger de rödgröna att samarbe­tet med Nato ska fortsätta. De säger att Natoövningar i Sverige inte ska tillåtas ”om inte syftet är kopplat till FN:s internationella fredsoperationer”. En ”gummiparagraf” som ger grönt ljus för ett fortsatt närmande till Nato.
I frågan om Afghanistan har ingen överenskommelse ännu presenterats, men Socialdemokraterna vill fortsätta kriget, åtminstone till 2014.

Även om ”sommardvalan” kan hålla tillbaka deltagandet på lördagens demonstration så växer motståndet bland norrbottningarna mot militariseringen och allt fler inser att Sverige nu deltar i krig i Afghanistan – ett krig som dessutom inte kan vinnas.
Jonas Brännberg

Protesterna mot USA:s bombövning i Norrbotten


Luleå: Lördag 7/8 kl 12.30
Utanför Strand Galleria
Arr: Nätverket Nato ut ur Sverige

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!