Repression och politisk kris i ett splittrat Gabon

2016-09-14 12:48:59
Eftervalsvåldet i Gabon kan bli än allvarligare denna gång då sympatisörer till oppositionsledaren Jean Ping protesterade i huvudstaden Libreville den 31 augusti mot att presidenten Ali Bongo blev återvald. Tusentals har protesterat mot presidenten under augusti, vars familj har styrt det oljerika landet i nästan ett halvt århundrade.

Oppositionsledaren Jean Ping fördömde valutgången som olaglig. 

Under protesterna har fem personer dödats och över tusen har arresterats av säkerhetsstyrkor. Politiskt utgör utgången av valet och dess medföljande våld en utmaning för Gabon då den härskande politiska klassen är mer splittrad nu än tidigare. Krisen har uppstått då presidenten försöker modernisera den gabonesiska ekonomin och komma bort från dess beroende av olja, vilket har varit den huvudsakliga inkomstkällan i över 40 år när hans far Omar Bongo styrde landet.

Oljepriserna har gått ned och många gaboneser väntar fortfarande på att moderniseringen ska bära frukt. Under Alis första mandatperiod vidtog han en del åtgärder för att tygla det sprudlande kundnätverket som hans far utnyttjade för att köpa till sig lojalitet från den gabonesiska eliten.

Ali Bongo har försökt att ”tvätta staten ren”, men hans familjs långa historia av mygel har kastat en lång skugga över dessa försök. Hans försök att trimma en uppsvälld stat har kommit till en politisk kostnad både på hemmaplan och i Frankrike, vilket har urholkat hans stöd inom den gabonesiska överklassen.

De som stödjer Jean Ping är mestadels de som inte har sett frukterna av Alis ekonomiska reformer och de som har fått smulorna från det gamla kundnätverket. 

Våldsamheter uppstod efter att Ali Bongo först kom till makten år 2009, men sprickorna i den gabonesiska eliten var inte lika stora då som nu. Det urholkade stödet kan komplicera en politisk lösning.

Jean Ping är dock en fortsättning på Omar Bongo-dynastin och representerar inte en politisk lösning. Han tjänstgjorde som minister i Omar Bongo-regimen i många år och har två barn med Ali Bongos syster Pascaline Bongo. Ingen av vare sig Jean Ping eller Ali Bongo är folket till gagn. Bara arbetarklassens enhetskamp kan bringa till stånd en varaktig förändring i Gabon. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!