RFSL: För ”ett bättre hbt-Norrland”

2008-12-03 15:29:53
RFSL-nord Piteå anordnade den 28 november en konferens om hatbrott och mänskliga rättigheter med olika fö- reläsare både från RFSL och politiker i Piteå kommun.

Anneli Svensson, från RFSL:s brotts­offerjour, var en av föreläsarna.
– Hatbrott är att bli fördömd och hatad för att man är den man är, sa Anneli.
– Du blev inte utsatt för att du är homosexuell, du blev utsatt för att de hatar och fördömer att du är homosexuell.
Annelie Svensson berättade att det vanligaste stället där man blir utsatt för hatbrott är i hemmet, men det sker även på allmänna platser, internet, arbetsplatsen, skola, sms, media, religiösa platser och så vidare.
I slutet av dagen berättades det om kampanjen ”Ett bättre hbt-Norrland”. Det är ett projekt som RFSL- nord har drivit i två år, där man besökt cirka 170 skolor i 19 kommuner i Norrbotten och norra Västerbotten. Man har haft cirka 400 informationsmöten.

RFSL gör ett mycket bra arbete för hbt-personers rättigheter. Dock saknas betoning på kamp.
Kampexempel och själva grunden till förtrycket av hbt-personer fattades. För att kunna sätta stopp för hat­brotten måste man ta tag i grund- problemen, som det heteronormativa klassamhället vi lever i idag.
Men för de homosexuella som idag råkar ut för hatbrott och behöver hjäp och stöd, spelar RFSL en mycket viktig roll.
Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!