Riskkapitalet köper välfärden

2011-03-16 16:19:37




”Riskkapitalet köper alltmer systematiskt upp bolag i välfärdens kärna: vård, skola och omsorg”. Så skrev Sven­ska Dagbladet den 8 mars i sin artikelserie ”Välfärdens nya ägare”.

Artikelserien börjar med att läg­ga upp lite kalla fakta: Varje år går omkring 30 miljarder kronor (!) till 16 olika riskkapitalägda koncerner, vilket motsvarar var­annan skattekrona som går till privata företag. Vinsten ligger i sin tur på 2,9 miljarder kronor.
Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Sveriges kommuner och Landsting som SvD i sin tur har sammanställt, ser man att det 2009 var otroliga 62 miljarder kronor av våra skattepengar som gick till olika privata aktörer bara inom vård, skola och omsorg, en ökning med hela 32 procent från 2007. Inom omsorgen är de privata företagens andel störst där den ligger på 13 procent, men strax därefter kommer skolan på 10,6 procent och därefter sjukvården på 10,2 procent.

Tack vare några av högerpolitikens mest nyliberala ändringar, som t ex skolpengen, fria vårdvalet etc kan privata alternativ inom vård och skola etablera sig snabbare än någonsin förr, vilket bekräftas av det snabbt väx­ande antalet privata alternativ som sprider och etablerar sig. Vård, skola och omsorg i Sveri­ge har alltså blivit en miljard­bransch, där investmentbolag och riskkapitalbolag äger storkoncerner som i sin tur äger privata skolor och vårdcentraler.
Friskolekoncernern Academedia köptes t ex upp av riskkapitalbolaget EQT, som i samma veva sålde Aleris till Investor (som klingar Wallenberg).

Triton, som är en stor riskkapitalkoncern, är delägare i ett av Nordens största vård- och omsorgsföretag tillsammans med amerikanska Kohlberg, Kravis & Roberts (KKR). Vårdföretaget Ambea är Sveriges största vårdkoncern och ska 2009 ha omsatt 5,4 miljarder kronor. Triton och KKR köpte Ambea av det till största delen brittiska 3i, som ägde cirka 64 procent av Ambea och som i denna affär gjorde en vinst på tre miljarder kronor.
Triton arbetar i hemlighet, men SvD uppger att det finns flera uppgifter som tyder på att Ingvar Kamprads Inter Ikea ska vara en av finansiärerna. KKR är å sin si­da ett av världens största riskkapitalbolag med ett förvaltat kapital på över 350 miljarder kronor. Ambea äger i sin tur det svenska Carema (som är ett varumärkesnamn för Carema Care AB och Carema Sjukvård AB) som driver vårdcentraler, psykiatrimottagningar, specialistmottagningar och rehabilitering i framförallt Sverige, men även i Norge. Vinsten som görs går på så sätt i ­slutänden till de stora miljardkoncernerna Triton och KKR.

Det danska riskkapitalbolaget
Polaris Private Equity sålde förra året Frösunda, en koncern som är stor inom personlig assistent-området, till brittiska HG Capital. Numera äger Polaris förskolekoncernern Pysslingen och Jan Dahlqvist, partner i styrelsen på Polaris, tycker inte att de vinster som görs på skattepengar är nå­got att ifrågasätta.
– Så länge som vi levererar en vård och service med hög kvalitet till våra klienter och elever så ser jag inga som helst problem med att göra bra affärer. Det är något som alla vinner på (Jan Dahlqvist till SVD den 9 mars).
De siffror som nämndes i början av artikeln låter alltså inte illa i öronen på Jan Dahlqvist.
För att inte tala om de rent av snuskigt stora vinster som VD:ar, styrelseordförande och ägare gör på dessa affärer. 3i:s ledning fick en halv miljard kronor att fördela mellan sig när de sålde iväg Ambea.
De andra delägarna i Ambea fick också sin del av ka­kan. Bland annat ledningen för Mehiläinen, som kunde kvittera ut en ren vinst på 165 miljoner kronor. Peter Weiderman, dåvarande VD för Carema, fick 100 miljoner kronor och VD:n för dotterbolaget Carema Omsorg, Bengt Markusson, kammade hem 15 miljoner kronor.
Även Ambeas dåvarande VD Ralph Riber fick en rejäl summa peng­ar, närmare bestämt 75 miljoner kronor.

Argumentet till varför vårdcentraler och sjukhus läggs ner är att det inte finns pengar. Vilket med denna artikelserie i å­tanke bevisligen inte är fallet.
Det är orimligt att behov, speciellt inom vård, skola och omsorg, inte går före vinstintressen. Vi ser hur enorma vinster hamnar hos utländska riskkapitaljättar och i fickorna på redan rika när vi i dag har en vård som är långt ifrån hållbar, där skattepengar finansierar den här marknaden men där skattebetalare inte får se skymten av vinsten. I grund och botten gör dessa företag vinst på att människor är sjuka, vilket i sig är så orimligt att till och med Jan Dahlberg måste höra hur illa det klingar.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!