Riskkapitalistsafari ska utpeka välfärdssvindlarna

2013-11-11 09:31:10




Moderaten Henrik Borelius, vd i Attendo och regeringens rådgivare i välfärdsfrågor, är en av de ägare som i år tillsammans plockar ut 1 miljard kronor ur vårdbolaget (=2 900 undersköterskors sammanlagda årslöner). Borelius eg­en andel av uttaget är 17 miljoner kronor (= 49 undersköterskors årslöner, inklusive ob och sociala avgifter).

Attendos ägare, riskkapitalbolaget IK Investment Partners, är ett av de ­fyra riskkapitalistbolag som pekas ut under den Riskkapitalistsafari som planeras av Folkkampanj för ­Gemensam Välfärd den 20 november, med samling kl 17 i Sveriges finansiella centrum på Stureplan.

Riskkapitalistsafarin inleds med körsång vid Svampen på Stureplan av kören Trots allt!, som framför egna sånger i ämnet.
Första riskkapitalbolag som kommer att pekas ut med strålkastare och kanske även digital graffiti under safarin är Nordic Capital på Birger Jarlsgatan 13, som bland annat äger Capio S:t Göran. Det vill säga det storsjukhus, som Nordic Capitals ­Capio förra våren vann anbudsupphandlingen av för ett pris på 16,4 miljarder kronor – enligt ­landstingets egen utredning efter världens enda anbudsupphandling i sitt slag av ett stort sjukhus.
Bolagets svindlande affärer pågår inte bara inom välfärdssektorn. I efterdyningarna efter Nordic Capitals beslut förra året att lägga ned Läkerolfabriken i Gävle visade det sig att riskkapitalbolagets högsta chef Robert Andréen själv under de ­senaste åren har haft en årsinkomst i ­Sverige som motsvarar tre årslöner för samtliga 114 kollektivanställda på Läkerol­fabriken.

Nästa anhalt under safarin blir vid IK Investment Partners på Birger Jarlsgatan 4, där Attendos ägare huserar, som i år har ökat bolagets belåning från 4 till 5 miljarder kronor för att få råd med en utdelning till sig själva på en miljard kronor.
Enligt SvD Näringsliv har Förvaltningsdomstolen nu i höst under­känt Skatteverkets försök för två år sedan att få IK:s ägare Björn Savén och några av hans närmaste kumpaner upptaxerade med 1,8 miljarder (!) kronor. Det motiveras med det påstådda formaliafelet att Skatteverket inte har låtit de inblandade först gå igenom beslutsunderlaget – något som enligt SvD-artikeln kan bero på att det var svårt för Skatteverket att få igång en dialog med riskkapitalisterna.
Liknande upptaxeringstvister i miljardklassen pågår även mot de högsta cheferna i två av de andra safaribolagen Nordic Capital och EQT. Dags för en folkets tribunal kanske? Vilket är ett förslag som diskuteras i Folkkampanjen för Gemensam välfärd.

Efter två anhalter vid riskkapital­bolag som är stora inom vården är Axcel runt hörnet på Strandvägen 5 tredje anhalt, d v s det riskkapitalbolag som nyligen försatte skolbolaget JB Education i konkurs.
Runt Nybroviken till Blasieholmen går safarin sedan vidare till Wallenbergägda riskkapitalbolaget EQT:s högkvarter på Hovslagargatan 3, innan allt avslutas nere på Strömkajen.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!