Riv Fort Europas murar

2015-08-05 13:32:26
Mer än 60 miljoner människor är på flykt i världen och aldrig tidigare har antalet flyktingar ökat så snabbt som i fjol. Men 25 år efter Berlinmurens fall byggs ett Fort Europa omgivet av nya murar och taggtrådsstängsel. Samtidigt cementeras de sociala murarna som skiljer fattiga och rika.


Den ungerska högerregeringen har börjat bygget av ett 175 kilometer långt stängsel för att stänga ute flyktingar och i franska Calais sätts ett drygt tre kilometer långt och 2,7 meter högt stängsel upp för att hindra flyktingar från att nå Storbritannien.
”Bulgarien bygger just nu ett stängsel som ska bli 160 kilometer långt längs med gränsen till Turkiet, och Grekland har sedan tre år tillbaka en taggtrådsprydd mur längs sin 12 kilometer långa landgräns mot Turkiet. Runt de spanska enklaverna i Nordafrika, Ceuta och Melilla står sex meter höga dubbelmurar i tegel och taggtråd”, rapporterade Svenska Dagbladet i förra veckan.
Det fyra meter höga ungerska stängslet toppas med rakbladsvass så kallad Nato-Taggtråd. ”Mycket vass taggtråd som bildar en korv. Läggs vanligen på toppen av stängel/mur eller kanter där tillträde är oönskat”, upplyser en återförsäljare av denna taggtråd på sin hemsida. Om det nu var någon som tvivlade på det.
Vid en konferens som hölls tidigare i år sa den ungerske premiärministern Viktor Orban att stängslet byggdes för att försvara det som finns kvar av ”den europeiska civilisationen”. Orban ondgjorde sig vidare över att Europa har blivit mångkulturellt och inte längre var ”ett kristet Europa med nationella kulturer”. Så sa också Hitler för 80 år sedan.
Till taggtrådstängslen ska läggas alla murar som formas av skärpta asylregler, direktavvisningar och utvisningar. Det har gått så långt att den regerande koalitionen mellan socialdemokratiska SPÖ och högerpartiet ÖVP i Österrike har slutat att behandla asylansökningar för att göra landet, som man säger, ”mindre attraktivt” för flyktingar.

I Danmark har den nya högerregeringen beslutat att skära ned det redan magra stödet till flyktingar (ett slags minimi-socialbidrag) med hälften och starta annonskampanjer i utländska tidningar för att skrämma flyktingar från att söka sig till Danmark. Det är en upptrappning av den annonskampanj som den förra socialdemokratiska regeringen bedrev och vars rasistiska budskap löd: ”Stramare asylregler och hårdare krav på invandrare” samt ”Kommer du till Danmark ska du arbeta”. S-regeringens rasism bäddade sedan för regeringsskifte och för att det rasistiska och högerpopulistiska Dansk Folkeparti gjorde ett rekordval och blev landets näst största parti i valet i juni. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!