”Riv upp bussavtalet”

2011-06-01 15:37:49
Det tvååriga avtal för 16 000 bussförare, trafikvärdar, spårvagnsförare, verkstads- och tvätthallspersonal som just undertecknats mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna väcker heta känslor.

”Jag förväntade mig att bara få en femhundring från den förste juni, men det blev mycket sämre! Helt otroligt!”, lyder en av många kommentarer till Kommunalarbetarens artikel om avtalet.
”Värdelöst”, ”hånfullt mot bussförarna”, heter det i andra.
Avtalet som gäller till den 31 maj 2013 ger i pengar 206 kronor eller 0,9 procent från 1 augusti i år och 602 kronor eller 2,6 procent från 1 juni 2012.
Något som betyder rejält sänkta reallöner.
Nu har ett upprop med krav på att avtalet rivs upp börjat cirkulera på fyra garage i Stockholm, som re­dan under första dagen har samlat flera hundra namn.

Bussföraren Petri Myllykoski på Tyresögaraget, som är en av initiativtagarna, räknar med tusentals namnunderskrifter.
– Medlemmarna hade nog inga högre förhoppningar om att få ut mer än andra i år, särskilt som signalerna från förbundet varit att lönerna inte var jätteprioriterade, utan an­dra saker som börja/slu­ta-frågan och att få stopp på provanställningarna när en ny entreprenör tar över.
– Men det här är ju en ren lönesänkning långt under konsumentprisindex, som blir ännu sämre av att bolagen kan tjäna en j-a massa pengar på sena lönelyft, ett rent skitavtal, tillägger han i slutet av intervjun.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!